Ученици и медици се срещнаха на Благовещение
Ученици и медици се срещнаха на Благовещение
На Благовещение се състоя представянето на идейните творби от съвместния проект на УМБАЛ „Медика Русе“ и ПГСАГ „Пеньо Пенев“. Идеята ученици, да представят своето виждане по темата „Новият живот в аристократичния град“, бе представена само преди няколко седмици, но за краткия срок участие взеха 9 творби, изработени от ученици от 11-ти и 12-ти клас на професионалната гимназия.

Благовещение е - традиции и обичаи на празника (ВИДЕО)

Датата за обявяване на проект за стенопис, който ще бъде реализиран върху стена в залата за изписване на бебета на УМБАЛ „Медика Русе“ съвпада с църковния празник Благовещение.  На този ден, според християнството  Дева Мария разбира благата вест, че ще роди непорочно заченат син.

В народните представи този празник се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Журито, в състав доц.  д-р Кирил Панайотов – управител на Лечебни заведения „Медика“, д-р Татяна Итова – началник на отделение по Неонатология и доц. д-р Елисавета Вълчева - началник на отделение по Образна диагностика и ценител на изкуството, класира на първо място дванадесетокласника Сонер Хакъ.

В негoвия проект символиката на новия живот е представена чрез два силуета - на майка и дете, в които майсторски са вплетени елементи от архитектурата на гр. Русе. Сред сградите, изобразени в лицата на фигурите, ясно се откроява Русенската библиотека - едно от най-старите и най-рано създадени духовни средища в България. Цялата композиция е стилизирано оформена като лодка, плуваща по река Дунав.

От отделение по Неонатология споделиха „Сега вече ще предаваме децата на семействата им в много по-хармонична и красива обстановка, която те ще запазят за спомен през целият си живот от снимките.“ Посредством стенописа, учениците ще оставят отпечатъка на своето изкуство върху спомените на новопоявилия се живот.

Доц. Д-р Панайотов обяви, че „Медика Русе“ ще участва в реализирането на творбата, класирана на първо място. Очаква се стенописът да бъде готов през месец май тази година.