Канализацията на Средна кула и Долапите се отлага за догодина
Канализацията на Средна кула и Долапите се отлага за догодина / снимка: БГНЕС, архив

Проектът за канализация на кварталите "Средна кула" и "Долапите" може да започне най-рано през 2015 г., стана ясно след днешното заседание на Обществения съвет към областния управител в Русе. На срещата присъстваха зам.-министърът на околната среда и водите Дин Онбаши и ръководителят на Управляващия орган на ОП „Околна среда” Спиридон Александров.

Финансовият ресурс на оперативната програма за периода 2007 – 2013 г. е изчерпан, стана ясно на срещата. Разбра се още, че има предоговаряне със 162 процента по програмата за изминалия програмен период. Затова русенският проект за канализация на двата квартала и още 26 проекта нямат сключени договор за финансиране. Възможността е те да кандидатстват за одобрение за новия програмен период 2014-2020 г.

Проектът за канализация на русенските квартала ще бъде с приоритет, но през 2015 г.

След повече от час обсъждане, представителите на двата квартала напуснаха неудовлетворени зала „Свети Георги”, където се провеждаше заседанието. Преди началото на срещата хора от двата квартала погребаха символично проекта за Канализация. Те запалиха пред сградата на областната и общинската администрация свещи и поставиха тоалетна чиния с кръст с надпис: „В памет на канала”.