/ Олег Попов
Избирателната активност в община Русе към 10:00 часа е 5,5 процента и е с около три процента по-ниска от тази на първия тур. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Русе Николай Братованов, предава БТА.

Така от общо 141 286 избиратели с право на глас своя вот са упражнили 7800 души. Братованов обясни, че всички избирателни секции работят нормално. Няма сигнали за съществени нарушения.

В ОИК тази сутрин е постъпила жалба, според която в района на избирателна секция има две видеостени, чрез които се агитира за единия кандидат за кмет. Братованов обясни, че сигналът е подаден без подпис от подателя. Въпреки това проверката е установила, че т. нар. агитационен материал се намира на по-голямо разстояние от 50 метра, както е по закон, от входа на изборното помещение.

Той съобщи, че вчера на електронната поща на ОИК е постъпил анонимен сигнал за купуване на гласове в Русе. Очаква се повече яснота от подателя. Според Братованов подобен сигнал е бил подаден и в ЦИК, като оттам са го препратили към прокуратурата.

Освен в областния град балотаж има в още 15 населени места в региона. Сред тях са два общински центъра - Две могили и Ветово. От областната управа съобщават, че по данни на общинските избирателни комисии избирателната активност в община Две могили е 12,81 на сто, а във Ветово - 13,24 процента.
БТА