Игрите на баба и дядо от Силистренско номинирани за „Живи човешки съкровища”
Игрите на баба и дядо от Силистренско номинирани за „Живи човешки съкровища” / Алексей Минев

„Да танцуваме игрите на баба и дядо" е проектът на читалището в село Средище, номиниран за попълване на националната система „Живи човешки съкровища" - част от едноименната програма на ЮНЕСКО. Това съобщиха от областната администрация в Силистра.

За регионалния етап в Силистренско са кандидатствали две читалища - НЧ „Отец Паисий-1940" от дуловското село Межден с проекта „С песните и традициите ни - духовно по-богати в бъдещето" и НЧ „Стефан Караджа-1943" - с. Средище, общ. Кайнарджа с проекта „Да танцуваме игрите на баба и дядо".

Според експертната комисия, председателствана от гл.ас. д-р Ива Станоева от Института по етнология и фолклор към Българската академия на науките (БАН), проектът, представящ традиционните детски игри и танци, в по-голяма степен отговаря на критериите на програмата „Живи човешки съкровища" за жизненост, устойчивост и приемственост на знанията и уменията.

Избраните от цялата страна 28 кандидатури ще бъдат представени на сайта на Министерството на културата на 28 юни. Пет от тях ще влязат в националната система „Живи човешки съкровища" - България.