Художници обогатиха фонда на галерията
Художници обогатиха фонда на галерията / снимки:РХГ

Във фонда на Русенската галерия постъпиха четири творби на художниците Свилен Блажев и Стефан Божков. Те бяха предоставени след приключване на самостоятелните им изложби в залите на художествената галерия през последните два месеца.

Художници обогатиха фонда на галерията
netinfo

Първото произведение на Свилен Блажев е „Кръг (Бъдник)” от 2009 г. „Бъдници” е цикъл, развиван още от 80-те години на 20 век, който прави авторът разпознаваем и досега. С течение на времето, Свилен Блажев изчиства заложената образност за сметка на усилване ролята на цвета, използваните нестандартни материали, фактури и технологии.

Втората картина от едноименната серия „Южен пейзаж” (2014 г.) бележи периодичното завръщане на художника към класическия жанр на пейзажа. Нарисуван с маслени бои върху платно, той въплъщава емоцията, съзерцателността и живописната сила на своя създател. 

Художници обогатиха фонда на галерията
netinfo
„Дългото парче” на Стефан Божков изобразява духов инструмент, разделен на отделни квадрати, като акцент във всеки един е определен предмет – яйце, ябълка, свещ, бокал вино и др. Картината ще попълни колекция „Музика” във фонда на ХГ – Русе.

Другата творба „Моят момък” е част от интересния проект на автора „12 литографии по 12 песни на Робърт Бърнс”, която впечатлява с нестандартния подход и виртуозност на изпълнението.

Художници обогатиха фонда на галерията
netinfo
Новите попълнения разкриват стремежа на галерията за обогатяване на фонда с произведения на съвременното изкуство и е радостен фактът, че в нея вече фигурират творби на едни от най-харизматичните, търсени и оценявани български автори у нас и в чужбина.