Група българи изкачи първенеца на Черна гора
Група българи изкачи първенеца на Черна гора / Радослав Георгиев-Ескимоса
Група българи изкачи най-високия връх на Черна гора, съобщи един от участниците-Радослав Георгиев /Ескимоса/. Ето и неговия разказ: „На 16-ти юни четирима българи тръгнахме за Черна Гора. Пътувахме през Сърбия и след 480 км. пристигнахме в подножието на планина Проклетие , град Гусинйе /900м.н.в./. Там черногорците са малцинство и преобладават бошняците. Гостоприемни хора и за това за пореден път се чувствахме във свои води. Отседнахме при приятели.

Група българи изкачи първенеца на Черна гора
Радослав Георгиев-Ескимоса

В събота сутрин започнахме изкачване към връх „Зла Колата-първенец на република Черна Гора. След преминаването ни през пастирски пасища и колиби, достигнахме граничния район с Албания и успоредно с това навлязохме във фронт на ниска облачност, което скри видимостта и даде път на влагата. Изкачването на самия връх е алпийско и застигналото ни време повиши сложността на изкачването, намокрило скалните плочи. При нормално време от 6:30ч. , ние го достигнахме за време от 4:40ч. . В 12:15ч. местно време бяхме на котата, разположена на албанската граница и височина от 2534м. . Планинари от Германия бяха впечатлени от скоростното ни изкачване и ни поздравиха.

Група българи изкачи първенеца на Черна гора
Радослав Георгиев-Ескимоса

След 30 минутен престой на върха , започнахме спускането по плочите, които не са за подценяване. Факт , осъзнат и от американска двойка трекъри. След събота вечер, вечер на разговори, местна кухня и нови приятелства, в неделя сутрин поехме обратно към родината . Пътешествениците сме от София и Бургас.“