/ netinfo
ГЛАСОВЕ ОТ РУСЕ ЗА ДОБРУДЖА е новото издание на Регионален исторически музей-Русе. Негови автори са Мариана Димитрова и проф. д-р Николай Ненов. Книгата „ГЛАСОВЕ ОТ РУСЕ ЗА ДОБРУДЖА“ представя визуалната памет за Добруджа, тези места на памет в Русе, които притежават национални измерения, важни за всички българи.

"Игра с изкуството" - новият проект на Русенската галерия

Изданието представя богата визуална картина на някои по-съществени моменти от дейността на Вътрешната Добруджанска революционна организация (ВДРО) в Русе. Изображенията са от добре запазения личен архив на Иван Хаджииванов, един от първите ръководители на ВДРО, фотографии от фонда на Регионален исторически музей – Русе, от Държавен архив - Русе и други източници.

Авторите са използвали, теренни етнографски проучвания, публикувани спомени и мемоари на добруджански дейци и преселници, както и последните научни публикации по темата, които правдиво доказват водещата роля на ВДРО в Русе като център на националната борба за връщането на Южна Добруджа към България, в решително противодействие с комунистическата ДРО. Водещ момент са лицата на Посланиците на Добруджа, приели участта на тази българска територия като своя лична кауза, като известните учени – професорите Михаил Арнаудов и Петър Мутафчиев, писатели и поети като Дора Габе и Добри Немиров, духовници като митрополит Михаил Доростоло-Червенски, морските офицери Асен Тошев и Георги Купов, актьорът Сава Огнянов, швейцарецът с българско сърце Луи Айер, както и други русенци, които за първи път ще бъдат назовани.

Екомузея с най-много посетители и тази година

Възникването, развитието и разрешаването на Добруджанския въпрос има безспорна историческа значимост не само за българската държава като цяло, но и особено за град Русе. Този процес рефлектира остро сред русенската общественост, предвид трайните й стопански и културни връзки с тази изконна българска земя.

Както присъединяването на Южна Добруджа към Румъния след Първата световна война е една от главните причини за спадане на икономическото развитие на Русе, така и възвръщането й към България през 1940 г. е свързано с възстановяването на града като областен център и издигането му в стопанско отношение.