/ Дарик Русе, архив
Екомузей с аквариум продължава да е експозицията с най-голям брой посетители и през 2018 г., сочат данните за изминалата година. През залите на музея са преминали 19 190 човека, което е с над 1300 човека повече в сравнение с предходната 2017-а.

„За копнежа и природата“ представя творби, вдъхновени от природата

Отново най-висок се запазва делът на учениците и студентите – 9185, както и на индивидуалните посетители – над 5000. Двойно са се увеличили чужденците, дошли да разгледат една от най-новите музейни експозиции – 2409. През изминалата година Екомузеят бе включен в графиците на туроператорски фирми, предлагащи круизи по река Дунав.

С минимална разлика в броя туристи след Екомузея се нарежда АР „Ивановски скални църкви“ – 18817 човека. През последните няколко години обектът, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е музейната експозиция, през която са преминали най-голям брой чуждестранни гости ( индивидуални туристи и организирани групи). През изминалата година обаче броят им скача двойно – от 6169 за 2017-а на 12444 за 2018-а.

Това са основно гости от Япония, Тайван, Корея, Франция, САЩ, Германия и Румъния. През изминалите 12 месеца се увеличава броят на посетителите от Китай, отбелязват екскурзоводите на обекта.

Сред експозициите, предпочитани от чужденците, са също Екомузей с аквариум и Музей на градското всекидневие (Къщата на Калиопа). Устойчив интерес от страна на туристите се наблюдава и към Историческия музей – около 9000 човека през последните четири години. 8000 са посетителите на АР „Средновековен град Червен“.

Традиционно висока е посещаемостта на Пантеон на възрожденците (6757), Римска крепост „Сексагинта Приста“ (4770) и Музей на градското всекидневие (4595).

Соларен котлон за готвене ще майсторят в екомузея

Общият брой на посетителите през 2018 г. е по-висок в сравнение с 2017 г. – 76612. 30,9% от всички посетители на Регионален исторически музей - Русе са ученици и студенти.

Най-предпочитаните от тях обекти са Екомузей с аквариум, Историческия музей, Пантеон на възрожденците, Музей на градското всекидневие. В част от споменатите музейни експозиции децата провеждат и организирани музейни уроци, работилници, уъркшопи, ръководени от уредници и музейни педагози. 27,6% от всички посетители в деветте музейни експозиции са чужденци.

Това са организирани групи и индивидуални туристи от Япония, Румъния, Белгия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Франция, Италия, Русия, Полша, Швейцария, Финландия.