/ Дарик Русе
Елена Йончева в Русе
100954
Елена Йончева в Русе
  • Елена Йончева в Русе
„Залогът на предстоящите евроизбори е много голям. Това ще бъде един вот на недоверие срещу ГЕРБ. Те дават повод да се говори, да се изнесат фактите за това какво се случва в България през последните 10 години“. Това каза в интервю за Дарик народният представител от БСП Елена Йончева.

Елена Йончева: Битката за Европа започва от Русе

По думите й, в страната се наливат огромни средства, които не отиват по предназначение. „Според всички експерти, с които съм разговаряла, 40 % от средствата, които се дават за изграждане на пътища се връщат към управляващите. Затова и качеството на инфраструктурата е такова, видяхте какво се случи в Своге.

С европейските пари се строи некачествено, но проблемът се състои и в това, че ремонтите после се правят с пари от националния бюджет“, поясни Елена Йончева. "За последните няколко години чуждестранните инвестиции са намалели 11 пъти. Според доклад на Световната банка причините за това са три - корупция, липса на добре работеща съдебна система и липса на предвидимост", добави Йончева.

Публичният регистър на избирателите ще реши проблема с "мъртвите души", според Елена Йончева

„4 фирми напуснаха България през януари. И те изтъкват още една причина - липса на квалифицирана работна ръка. Българския бизнес също напуска и изнася инвестиции навън. И ако ГЕРБ твърдят, че ни трябва стабилност и не са необходими парламентарни избори, то ние твърдим точно обратното - трябва да има избори докато намерим почтени и можещи хора в България“, категорична бе Йончева.

Елена Йончева бе в Русе за среща с граждани, на която беше дискутирана важността на изборите за Европейски парламент. В нея се включиха и Среща-дискусия с народните представители Крум Зарков, Пенчо Милков, Георги Стоилов, Петър Витанов На много от проведените до момента общински събрания на „столетницата“ за номинации за евродепутати, Елена Йончева е сред посочените като фигура, която да води листата. Събранието на общинската структура в Русе ще бъде тази събота.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.