/ БГНЕС, архив
Над два милиона българи с адресна регистрация в родината живеят в чужбина, изтъкна депутатът
В избирателните списъци има множество мъртви души. Според списъците на ГРАО, над два милиона българи с адресна регистрация в родината живеят в чужбина. С имената им може да се спекулира и се спекулира от страна на тези, които имат власт. Това заяви във Варна депутатът от БСП Елена Йончева.

Ако бъде създаден Публичният регистър на избирателите, който е заложен в Избирателния кодекс от 2014 г.,  живеещите в чужбина ще могат през интернет да видят дали някой не е гласувал от тяхно име. 

БСП ще обсъди връщането си в парламента, но при едно условие

„Ние просто искаме този Избирателен кодекс да се спазва. Това е в интерес на всички нас, на всички българи, на всички партии, които не участват в тези манипулации. В интерес е и на десните партии”, изтъкна хасковският депутат.

На последните парламентарни избори бяха отчетени 350 000 невалидни бюлетини. Машинното гласуване дава достатъчно гаранция, че няма да се сблъскаме с подобен проблем. Машинното гласуване и машинното броене се практикува в много държави от Европейския съюз.

Депутатите от БСП плащат гаранцията на Елена Йончева

Депутатът журналист коментира и приетия Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения. „Трябва да се знае кой стои зад всяка медия, от къде получава своето финансиране. за да знаем, когато четем една медия, когато гледаме една телевизия, чии интереси защитава. Проблемът е, че чрез този закон, който иска да се скрие, ще се скрие”, смята Йончева. 

Парламентът реши: Медиите задължително ще разкриват собствениците си

Елена Йончева, Сергей Станишев и председателят на Градския съвет на БСП във Варна Борислав Гуцанов са събрали най-много гласове за включване в листата с кандидати за евродепутати, според вътрешните избори на варненските социалисти. Останалите с номинации на местно ниво са Деница Златева, Крим Зарков, Иво Христов и Момчил Нейков. Как ще изглежда кандидатската листа на БСП за евровота ще стане ясно в началото на април.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК