/ БГНЕС
Ако управляващото мнозинство приеме ветото на президента върху изборния кодекс, това означава, че е изпълнило и нашите искания и това би било основание да свикаме Национален съвет и да си преразгледаме решението за напускане на парламента, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос на пресконференция в централата на партията.

БСП напусна парламента
 
"Ако днес в комисия и утре в зала, управляващите приемат ветото, т.е. приемат нашите аргументи, ще свикам Национален съвет и ще искам преразглеждане на решението", заяви Нинова. Не сме писали мотивите за ветото, но позициите ни с президента съвпадат, посочи тя.
 
От БСП коментираха и доклада на ЕК за България за 2019 г., който по думите на Нинова, е останал скрит от общественото мнение. Тя цитира документа, че "две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни, видни, политически личности, но по тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия".

БСП призова Борисов да поиска от ЕК гаранции за „Турски поток“
 
Кои са видните местни политически личности, за които не се водят разследвания за финансови злоупотреби, попита Нинова и обяви, че ще зададат въпроса към ЕК и към главния прокурор.
 
От БСП питат и на какво основание и с какви мотиви правителството на България е гласувало избора на бъдещия европейски прокурор. Нинова посочи, че ако процедурата за избор на европейски прокурор влезе за гласуване в ЕП, БСП ще обсъди въпроса и ще реши кого да подкрепи. Тя изрази личното си мнение, че Лаура Кьовеши заслужава този пост и го е доказала с работата си.

Ветото на президента върху Изборния кодекс влиза в правна комисия
 
Нинова беше помолена за коментар относно проверката за жилището, в което живее министърът на финансите Владислав Горанов. Лидерът на БСП каза, че от партията смятат решението на КПКОНПИ за субективно и за прикриване на истината по отношение на конфликта на интереси на министър Горанов.
 
В отговор на друг въпрос, лидерът на БСП обясни, че не е била на тържествената заря-проверка и на приема за Националния празник на България - 3 март, защото е предпочела да отиде на Шипка.

Ще се самодисциплинират ли депутатите?
БТА