/ БГНЕС
Ще се самодисциплинират ли депутатите
100826
Ще се самодисциплинират ли депутатите
  • Ще се самодисциплинират ли депутатите
Депутатите от парламентарната група на БСП, която напусна парламента, няма да получават никакво възнаграждение, ако днес парламентът одобри предложението на лидера на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов за промени в правилника. В дневния ред на Народното събрание са включени още четири проекта за промени, насочени към дисциплиране на народните избраници и ограничаване високия темп на актуализиране на заплатите им, на какъвто повечето избиратели не се радват.
 
Народните представители, които не присъстват на три поредни заседания или на пет заседания за един месец, да не получават никакво заплащане, това е едно от внесените от Валери Симеонов предложения. Заложени са мерки и за преодоляване на друга хитрост - практиката депутатите да се регистрират сутрин, а след това да си тръгват. Ако не присъстват на повече от половината гласувания за деня по програма, да губят половината от заплащането си.
 
Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов пък предлага “при неоправдано отсъствие от проверка на кворума чрез поименно прочитане на имената на народните представители да се прави удръжка в размер на 750 лева от месечното им възнаграждение”.
 
В днешния дневен ред на Народното събрание е и предложението от депутати от “Обединени патриоти” на народен представител, който не е участвал в повече от половината регистрации за откриване на заседанията в рамките на един месец и в повече от половината проверки на кворума чрез поименно прочитане на имената да се удържа две трети от основното месечно възнаграждение.
 
Две предложения за промени на правилника са насочени към повече скромност в размера на заплащането. Депутати от “Обединени патриоти” предлагат основното месечно възнаграждение на народните представители да се преизчислява само веднъж, а не три пъти годишно, и то по Златното швейцарско правило или с други думи с 1%, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.
 
Левицата също е загрижена за твърде високия темп на актуализиране на депутатските заплати. От парламентарната група на БСП предлагат заплатата на народните представители да се намали и “замрази” до размера от края на 43-ото Народно събрание, който е 2976 лева. Сегашното основно месечно възнаграждение на народните избраници е 3519 лева.