/ БГНЕС
Парламентът реши: Медиите задължително ще разкриват собствениците си
99504
Парламентът реши: Медиите задължително ще разкриват собствениците си
  • Парламентът реши: Медиите задължително ще разкриват собствениците си
Доставчиците на медийни услуги - печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, както и дали това е лице, заемащо публична длъжност, и дали има влязла в сила присъда спрямо него. Това реши парламентът като прие окончателно промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.
 
Измененията са подготвени и внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хадим, Йордан Цонев и Велислава Кръстева.
 
ДПС предлага медиите да декларират пълното финансиране на дейността си

Освен действителния си собственик, медиите ще трябва да декларират и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика. При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни. До 30 юни ще трябва вече да се декларира всяко получено финансиране в предходната година, както и неговият размер, защо е получено и от кого.
 
Кой кой е на медийния пазар и как се финансират медиите, пита Пеевски

Един от вносителите - Йордан Цонев, обясни на колегите си, че промените в закона целят не да правят ПР на който и да е, а да не позволяват България да бъде „клепана”.
 
Подкрепа за вносителите с мотива, че са били „амбициозни” дойде и от Данаил Кирилов от ГЕРБ. Не толкова убеден в ефекта от промените се оказа депутатът от левицата Антон Кутев.
 
През юли парламентът одобри на първо четене медийния закон на Пеевски

Приетите окончателно промени налагат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно.

Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и невярна информация ще са от 10 000 до 15 000 лева за първо и от 20 000 до 30 000 лева за повторно нарушение.