Една година от избора на Митрополит Наум
Една година от избора на Митрополит Наум / снимка:Атанас Димитров - АтаДим

Със св. Литургия в русенския катедрален храм „Света Троица” на 22 март Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отбеляза изпълването на една година от каноничния му избор за правоправещ епархийски архиерей. На владиката съслужиха Ловчанският митрополит Гавриил и Гюргевският епископ Амвросий от Румънската патриаршия с придружващата го църковна делегация от духовници. В богослужението взеха участие архиерейските наместници от Разградска, Поповска и Тутраканска духовна околия, архим. Емилиян, епархийски съветник, архим. Антоний, игумен на Басарбовския манастир, архим. Атанасий, свещеник на българската църковна община в гръцката столица Атина, и други. Присъстваха председателите на русенските храмове и членовете на Епархийския съвет.

В края на литургията митрополит Наум се обърна към присъстващите с кратко слово, в което благодари за оказаното му от всички внимание, като направи кратък преглед на някои извършени от него дела през изминалите месеци. Митрополитът подари на двамата гостуващи йерарси по един архиерейски посох, „с който да се подкрепят по трудния, но благодатен и спасителен Христов друм, наставлявайки повереното им паство в истините на светата православна вяра, Церкви и Отечеству на пользу”.

Ловчанският митрополит Гавриил поздрави дядо Наум от името на Св. Синод на БПЦ, като изтъкна неговите качества като добър администратор и изряден архиерей. Слово произнесе и епископ Амвросий, който поднесе в дар ръчно избродирани епитрахил и омофор от зелено кадифе и икона на преп. Наум Охридски, като предаде и специалните поздрави и благопожелания от името на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил.

Богомолният народ в препълнения храм запя вкупом многолетствие заедно с хористите от катедралния хор. За всички гости, свещенослужители и миряни бе дадена скромна почерпка в приемния салон на Русенската св. митрополия.