/ Русенска митрополия
Русенският митрополит Наум донесе от Букурещ в катедралния храм „Св. Троица” в Русе дрехата на св. Петка, предоставена от Румънската патриаршия на Българския патриарх Неофит. Светинята ще остане за поклонение в русенската катедрала до 15 септември, след което ще бъде предадена лично от митрополит Наум на патриарх Неофит, по поръчение на Румънския патриарх Даниил.

Православните християни могат да се поклонят пред чудодейната сила на св. Петка, измолвайки здраве и благоденствие за себе си, своите близки и сънародници. Русенският митрополит Наум, определен от Св. Синод да отговаря за връзките на БПЦ с Румънската православна църква, посети Румънския патриарх Даниил в Патриаршеската резиденция в Букурещ, за да получи дрехата на св. Петка.

Скромната церемония стана в параклиса „Св. вмчк Георги“ на Патриаршеския дом, като светинята се предоставя от митрополита на Молдова и Буковина Теофан, по молба на Българския патриарх Неофит, отправена през месец януари т.г.

В израз на братска обич и уважение патриарх Даниил подари на митрополит Наум кръст за благославяне, който да бъде за русенския катедрален храм „Св. Троица“. Негово Високопреосвещенство отбеляза, че българите почитат изключително много преподобна Петка, като само на територията на Русенска епархия съществуват 14 храма и 1 манастир посветени на нея.

По време на срещата между Румънският патриарх Даниил и Русенския митрополит Наум, бяха обсъдени актуални теми свързани с мисията на Църквата в днешния секуларизиран свят.