Срокът за конкурса изтича на 30 септември
Срокът за конкурса изтича на 30 септември / netinfo
30 септември е крайният срок, в който любителите на фотографското изкуство могат да се включат в традиционния конкурс „Запази духа на Русе“. Организатори на четвъртото издание са Общинско предприятие „Русе арт“, „Клуб на дейците на културата“ и звено „Туризъм“, в партньорство с Дружеството на журналистите - Русе към Съюза на българските журналисти и Фондация „Русе – град на свободния дух“. Право на участие в конкурса имат професионалисти и любители, без ограничения във възрастта. През тази година конкурсът отново се провежда в две направления – художествена фотография и репортажна фотография, като авторът сам определя направлението. Желаещите да премерят творческите си умения трябва да изпратят до 5 снимки (минимум 2000 пиксела по дългата страна) на електронен адрес foto_kdk@abv.bg.

Русе се включва в Европейската седмица на спорта

Изискванията са снимките да са авторски, да предлагат оригинален творчески поглед към образа на Русе, да не са допълнително обработвани със специализиран софтуер. Допустимите корекции са: crop, levels, color balance, sharpen, unsharp maskc. Творбите трябва да имат заглавия и да са придружени от визитка на автора (не повече от 15 компютърни реда), в която задължително да е посочен телефон за връзка. Авторските права на участващите творби се предоставят на организаторите. Снимките остават във фонда на конкурса и ще се използват с некомерсиална цел за популяризиране на Русе. Журито ще се председателства от известния актьор и фотограф Симеон Лютаков, който е един от посланиците на родния си град Русе. Журито ще направи предварителна селекция на творбите и от номинираните ще определи първа, втора и трета награди.

Стартира кампанията „Направи добро”

То ще следи за оригиналния поглед към темата и за качеството на снимките. Всички номинирани фотоси ще бъдат качени на сайта на фондация „Русе – град на свободния дух“ на 16 октомври 2017 г. От 16 до 31 октомври ще е възможно онлайн гласуване за награда на публиката. Ще я получи снимката, която събере най-много гласове. На 6 ноември ще бъде открита изложба с номинираните творби и тогава ще бъдат официално обявени наградите. Наградният фонд в направление „Художествена фотография“ е 1500 лева. Победителят в конкурса ще получи шанса да се представи пред русенската публика със самостоятелна изложба в Доходното здание. Наградата в направление „Репортажна фотография“ ще се присъди от Дружество на журналистите в Русе към Съюза на българските журналисти. Организаторите предвиждат и допълнителни награди.