Депото за битови отпадъци в Силистра с шест нови пластики
Депото за битови отпадъци в Силистра с шест нови пластики / netinfo

Вторият пленер по пластични изкуства, при който бяха използвани материали от вторичните суровини, които постъпват в районното депо за битови отпадъци в Силистра, приключи в началото на тази седмица – това сподели на среща с журналисти директорът на депото Йордан Ефремов.

Основно участие в изработването на пластиките са взели силистренците Валентин и Веселин Петрови, които са направили две от 6-те нови композиции, давайки им интересните имена „Елха” и „Цвете”. Тези две пластики са били изработени за около 15 дни, а за направата им са били използвани над 980 пластмасови бутилки и други подръчни материали.

Новата елха дори е пригодена и да свети през нощта – атракция, на която вече десетки граждани и гости на Силистра се любуват в малките часове на денонощието.  Другата част от новите композиции са били изработени от възпитаници на Кръжeца по приложни изкуства към Центъра за работа с деца с ръководител Вихрен Иванов.

Това са „Корабът”, „Замъкът”, „Роботът” и „Детска люлка”. За изработването им са били използвани основно различни видове пластмаса, хартия, автомобилни гуми и др. Така числото на всички пластики, разположени в и около силистренското депо за битови отпадъци вече наброява 18.

Тази година пленерът се организира сравнителни по-рано от миналогодишния, с оглед на натоварения график за извозването на софийския боклук, от който по план се очаква да  пристигнат още 49 000 тона, поясни още Ефремов.