Църква от 13 век откриха при разкопки в крепостта Тримамиум
Църква от 13 век откриха при разкопки в крепостта Тримамиум / netinfo

С редица любопитни находки приключиха разкопките в античната крепост Тримамиум, които продължиха през месеците юни и юли. Този път археологическият екип на Върбин Върбанов и Деян Драгоев беше подкрепен от група студенти на РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Български език и история“, както и от филиала на Русенския университет в Разград, специалност „Биотехнологии“. Сътрудничеството се осъществява под формата на летни стажове за студенти в рамките на съвместна програма на Русенския университет и Регионален исторически музей – Русе, финансирана от Mинистерството на образованието.

Археолозите са направили два сондажа. В първия окончателно е проучена голяма късноантична сграда от периода 4-6 век сл. Хр. Археолозите са попаднали и на основите на друга голяма антична сграда, която е разполагала с подово и стенно отопление. Във втория сондаж е бил проучен участък от източната крепостна стена на Тримамиум. Интерес представляват разкритите три крепостни стени, изградени една върху друга (също от периода 4-6 век сл. Хр.).

В непосредствена близост до източната крепостна стена е разкрита основата на малка средновековна църква от 13 век. Сред най-любопитните находки, попаднали на археолозите, редом с предметите от всекидневието, архитектурните детайли и монети на император Аврелиан и Константин I, е т.нар. строителна керамика с печати на войскови части. Макар откритите тухли и керемиди да са с различни печати, наличието на маркировка ясно свидетелства за това, че строителните материали не са били внасяни отвън, а са били проивеждани в тухларни на място от самите войскови части.

Резултатите от тазгодишните разкопки потвърждават хипотезите, зародили се през предходните години, за съществуването на това място на добре организиран античен военен лагер. Бъдещите проучвания ще отговорят на редица въпроси, свързани с изясняване размерите и устройството на укрепителна система на античната крепост.

Крепостта Тримамиум се намира на 3 км западно от с. Мечка, в областта Стълпище. Системно планомерно археологическо проучване в местността се провежда от 2005 г. насам. Досега са проучени около 500 кв.м площ от простиращото се на десетки декари предизвикателство за археолозите.