Читателят на годината за Русе: Всеядна съм!
Читателят на годината за Русе: Всеядна съм! / Дарик Русе, Искра Георгиева

Русенската преподавателка Величка Сидова е сред наградените в националната кампания „Читател на годината 2015“. 26 са носителите на приза „Читател на годината“ на регионалните библиотеки в страната. Като награда те ще посетят Европейския парламент в Брюксел, пътуването е осигурено от евродепутата Мария Габриел, която е сред организаторите на кампанията.

Величка Сидова е учител по биология в гимназията за европейски езици в Русе. Пред журналисти тя сподели, че чете всичко без фентъзи. През изминалата година тя е заела от библиотеката 367 заглавия. „Ползвам доста неща, свързани с професията ми, но чета и книги за развлечение. Любимият ми български писател е Чудомир, защото е много актуален и днес. Обичам много и Йовков, а последната книга, която чета е „Пътят на парфюма“ от Кристина Кабони.“, сподели Сидова.

Тя разказа още, че наследила любовта към книгите от майка си и баба си и като дете прекарвала ваканциите на село в четене на книги, вместо в игра с приятели. „Майка ми е на 83 г. и още продължава да чете.“, обясни учителката. За нея наградата е амбиция и задължение, защото трябва да бъде още по-актуална пред децата.