Частица от Св. Кръст и рядка икона на Богородица изнасят за Сретение Господне
Частица от Св. Кръст и рядка икона на Богородица изнасят за Сретение Господне / Дарик Русе, архив

Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит ще отслужи празнична света Литургия в храм „Св. архангел Михаил” в Русе /намиращ се срещу подстанцията на бул. „Липник”/ в съслужение с храмовото духовенство по повод празника Сретение Господне. В храма се съхранява частица от Св. Кръст Господен, вградена в икона на светите равноапостолни царе Константин и Елена.

Във връзка с големия интерес от страна на православните християни след излъчени репортажи в някои национални медии днес, с благословението на митрополит Неофит в катедралния храм „Св. Троица” в Русе ще бъде изложена за поклонение иконата на Св. Богородица Млекопитателница, която беше донесена в Русенската света митрополия за реставрация от храма в село Пепелина. Русенската света митрополия изказва благодарност на екипа на БНТ – Русе, който прояви своята загриженост за опазване на това рядко изображение на Божията Майка и изяви своята инициатива за набиране на средства за реставрацията на иконата.

В неделя митрополит Неофит ще отслужи света Литургия в катедралния храм „Св. Троица” в Русе. След литургията ще бъде отслужена панихида по повод 3 месеца от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Максим /†6.11.2012 г./.