/ iStock/Getty Images
Нелечимо стеснение на най-голямата артерия на сърцето при 60-годишен мъж, което се дължи на критично количество калцирана атеросклеротична плака, е преодоляно за две минути с най-новата версия на технологията "ротаблация" в кардиологичната болница "Медика Кор" в Русе.

Лечебното заведение е единствено у нас, което разполага с последната генерация на апарата, представен скоро в медицинската практика в света, съобщи проф. Добрин Василев, специалист по инвазивна кардиология и ангиология с дългогодишен опит и медицински директор на болницата.

По думите му без тази технология не е възможно лечението при много от комплексните случаи в интервенционалната кардиология, които са ежедневие в болницата.

"След като бе освободен от калциевия блок, в съда бе поставен стент за възстановяване на кръвотока. Ротаблацията позволи да проведем оптимално интервенционално лечение в този случай. Очаквам дълготраен позитивен ефект за пациента", обясни проф. Василев. 

Високотехнологичната процедура е осъществена изцяло за сметка на болницата. 

Проф. Василев обясни, че с тази медицинска апаратура може да се правят по 10 процедури на ден. 

Той допълни, че апаратура за ротаблация от предишното поколение е налична в някои от водещите сърдечно-съдови центрове и методиката е позната у нас. 

Проф. Василев каза, че технологията "ротаблация" е под патент от създаването си, а производителят - американска компания, прави мащабна модификация на апарата си за първи път от 30 години и спира от производство предишната версия. 

По думите на специалиста новият ротаблатор е дигитализиран, управлява се значително по-лесно и дава възможност за по-бързо постигане на желания резултат, което съкращава процедурното време.  

Проф.Василев коментира, че един на 20-25 пациенти със сърдечно-съдови заболявания и усложнения от тях има нужда от подобно лечение.
БТА