/ iStock/Getty Images
Починал е 82-годишен русенец, който е бил с множество придружаващи заболявания
По данни на Регионалната здравна инспекция, за последното денонощие на територията на област Русе, са регистрирани 90 нови случая на коронавирус, като от тях 54 са при жени, а 36 при мъже.

Област Русе вече е „червена зона”, затягат мерките

83 от новозаразените остават под домашна изолация, а седем са хоспитализирани. За съжаление един от новоприетите пациенти в Университетска болница „Канев“, е починал.

Става дума за 82-годишен русенец, който е бил с множество придружаващи заболявания, сред които и тежки сърдечно-съдови проблеми. В лечебното заведение е бил докаран в изключително тежко състояние и въпреки усилията на медиците не е успял да излезе от състоянието, в което е бил.

Така в Русенско от началото на пандемията с положителен PCR тест за COVID-19 починаха 30 души, от които 18 мъже и 12 жени. Сред случаите от последното денонощие има и четирима ученици, като трима от тях са от 11 клас на АГ „Гео Милев“. Другият ученик е десетокласник в Националното училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“.

Няма нови случаи на COVID-19 в Русенско

Същевременно с коронавирусна инфекция са и още три учителки, както и жена от персонала на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Трите учителки са съответно от СУ „Васил Левски“, ОУ „Иван Вазов“ и Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. С COVID-19 е и една учителка от детска градина „Иглика“.

Общо броят на диагностицираните с COVID-19 в областта стана 903 души, като активните случаи са 445. От тях 77 са на болнично лечение, а 368 са под домашна изолация.

Броят на мъжете сред активните случаи е 225, а жените са 220, което в проценти е съответно 51% и 49%. Без съществена промяна остава и  разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 487 са жените, а мъжете са 413, което в проценти е респективно 54% и 46%.

Първият у нас заразен с Covid-19 за втори път: Сега е по-различно (ВИДЕО)

За изминалите 24 часа има и девет новоизлекувани пациенти,
с което броят на оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско достигна 428.

От 28 октомври до 8 ноември, на територията на област Русе се преустановява дейността на дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито.

12 нови случая на COVID-19 в Русенско

За същия период се забраняват и всички видове масови мероприятия на закрито и открито. Ще се допускат сватби, кръщенета и други подобни събития на закрито, но при условие, че не се събират повече от 30 души на едно място.

Областният оперативен щаб препоръча и да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, където е възможно. От там посъветваха и за дистанционна форма на работа на работниците и служителите в случай, че това е приложимо.

19 нови случая на коронавирус в Русенско

При невъзможност за организация на дистанционна форма на работа се препоръчва да се осигури физическа дистанция от минимум 1.5 метра между работниците и служителите в офиси, работни помещения и предприятия.

Всички лица са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата. Дезинфекция трябва да се извършва поне четири пъти на ден в работните помещения, офисите, предприятията, както и в транспортните средства, които се използват от фирмите за транспорт на служители.

Област Русе се намира в т.нар. "червена зона" на заболеваемост от COVID-19.