87 русенски фирми в черния списък на НАП
87 русенски фирми в черния списък на НАП / netinfo

87 русенски търговци са включени в специален регистър изготвен от НАП. На фирмите са възстановени големи суми, заради покупка на оборотни стоки, а впоследствие декларират малки продажби. Много от тях имат по 2-3 търговски обекта, но декларират, че в складовете им стоките залежават, заради което не внасят в бюджета неговата част от начисляваният в цената и заплащан от клиентите им ДДС.

По време на масираните проверки през лятото, приходните инспектори констатираха, че въпросните стоки ги няма в складовете, а се водят там само по документи. Така далаверата изпълва схемата „3 в 1” – търговецът първо своевременно си възстановява от НАП, заплатения от него на доставчика му ДДС. След това маркира на фискалните си апарати само малка част от продажбите си, а за останалите не издава касови бележки и прибира всичките пари от допълнителните обороти. Третият му „бонус” е неплащането и на подоходни налози върху укритите средства.

В новия „черен” регистър на НАП – Русе са включени обекти за търговия на дребно с хранителни стоки, облекла и обувки, заведения за обществено хранене. На всички тях систематично и често ще се извършват инвентаризации на складовите наличности и ежедневни наблюдения на търговските обороти.