сърце
сърце / ThinkStock/Getty Images
29 септември е Световният ден на сърцето. По света всяка година от болести на сърцето, главно инфаркти, умират 17,3 млн. души, което съставлява 31% от всички смъртни случаи.

Много са рисковите фактори, които влияят за появата на сърдечно-съдови заболявания, но за щастие голяма част от тях могат да бъдат предотвратени чрез подходящи профилактични мерки. Лекарите съветват повишаване на физическата активност, здравословно хранене, отказ от тютюнопушене. Важно е да се знае, че безсънието и стресът също са фактори, които водят до сърдечни проблеми, поради спазъм и стесняване на коронарните съдове.

През 2016 г. в Русенска област са регистрирани 771 сърдечни инфаркта, като над 80 на сто от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания биха могли да се предотвратят, каза в ефира на Дарик д-р Димитър Лазаров от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здраве“ при РЗИ-Русе. За изминалата календарна година в Русе са извършени 5677 коронарографии, изследвания най-показателни за опасността от сърдечен инфаркт.