/ Радка Минчева
За пръв път началник на просветния инспекторат представи лично нови училищни директори пред медиите. На 6 юли шефът на РУО-Разград Ангел Петков по график ще посети всяко от училищата и запознае и педагогическите колективи с новите им ръководители.

За тази процедура имаше конкретен повод – възникналото напрежение в Ясеновец – но ако се превърне в практика, ще е много добър знак за прозрачност и отвореност на системата към обществото. Досегашната практика беше от сайта на МОН да се научава кои са кандидатите, а кой е спечелил никъде не се публикуваше и обявяваше официално.

Към шестимата спечелили конкурси за директори Петков се обърна с апел за подобряване на нивото на образование в учебните заведения, но и със съвети – да подобрят микроклимата в педагогическите съвети, да работят добре с кметовете на населени места, а също и с родителите.

Всеки от спечелилите конкурси се представи с кариерното си развитие до момента и с амбициите си за учебното заведение, което ще ръководи.

За пръв път просветен шеф представя нови училищни директори
Радка Минчева

Започна един от педагозите с най-дълъг стаж – Росица Христова е учител от 34 години по биология и химия, има и специалност да преподава изобразително изкуство, от 28 е в СУ“Христо Ботев“-Кубрат, чийто възпитаник е. От една година тя е временно изпълняващ длъжността директор и познава много добре ситуацията в училището, в което редовно учат 645 деца, 1 е на индивидуален план, а 65 – на изнесено обучение в Център за специализирани образователни потребности. Учителите са 57. Христова разказа за успехите на учениците в училището и за проектите, които са реализирани и които предстои да се случат – саниране на сградата, екопроекти.

За пръв път просветен шеф представя нови училищни директори
Радка Минчева

Венета Наковска е с две висши образования „Механизация на селското стопанство“ в РУ и „Публична администрация“ във Варненския свободен университет. 18 години е била учител в училището, чието управление поема сега – ПГССХВП “Ангел Кънчев“-Разград.

През последните две години обаче бе извън системата – работи като експерт в ДФ“Земеделие“. Има планове за развитие на училището, свързани с подобряване на материално-техническата база чрез кандидатстване по проекти, разкриване на нови специалности особено в „Хранително-вкусовата промишленост“. Смята да провежда срещи с бизнеса, за да установи потребностите му от квалифицирани специалисти, също и да привлича млади учители.

За пръв път просветен шеф представя нови училищни директори
Радка Минчева

Новият директор на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“-Ясеновец Младен Матев е завършил „Българска филология“ в Шуменския университет, а след това НСА специалност учител по физкултура. Има 15-годишен педагогически стаж. Работил е в училищата в Гецово, Трапище, ОУ “Ив.С.Тургенев“, Центъра за кариерно развитие, бил е директор на училището в Желязковец, в момента е експерт в МКБППМН в Разград.

Освен това е футболен съдия и футболен делегат. Матев отрече слуховете, че е подкрепян в конкурса от заместник-кмета на Разград Ердинч Хасанов, каза, че го е виждал единствено на прояви на МКБППМН. Ангел Петков също отрече да познава новия директор от преди провеждането на конкурса и категорично се обяви против това да се очерня човек, когото не познаваш на база професията, която е упражнявал – Матев е работил като таксиметров шофьор, което е използвано като аргумент срещу него от хората, оспорващи резултатите от конкурса и подкрепящи бившата директорка.

За пръв път просветен шеф представя нови училищни директори
Радка Минчева

Светла Заркова е новият директор на ПГЗ “Кл.Тимирязев“-Завет. Тя е родом от лудогорското градче, има 34 години педагогически стаж. Завършила е „Физика и математика“ в ШУ, след това и „Информатика и информационни технологии“ в РУ. Две години е преподавала във ВУИ-Завет, останалите 32 – в СУ “Св.Св. Кирил и Методий“-Завет.

Има множество успехи със свои възпитаници предимно по математика, която повече преподава. Заркова е активен общественик, има ангажименти към Местната инициативна група, през последната година оглави две граждански инициативи – за запазване на пожарната в Завет и за откриване на Център за спешна помощ.

Смята да организира среща с общината и местния бизнес във връзка с необходимите квалифицирани кадри, а също и с проблем на училището с отопление – в гимназията няма парно, топлят се с климатици. Смята да работи по проекти, а също и да предложи на колегите си от другите две училища в Завет да се попълват нормативите на учителите в трите учебни заведения.

За пръв път просветен шеф представя нови училищни директори
Радка Минчева

Севда Мехмет от ОУ“Васил Левски“-село Тодорово е временен директор на училището от януари. В училището се обучават 55 ученици, работят 9 учители. За нея е важна работата с родителите, множеството от които са с основно и начално образование.

За пръв път просветен шеф представя нови училищни директори
Радка Минчева

Зюлейха Карман е с 22 години педагогически стаж, тя е начален учител по образование, има и завършена специализация „Физическо възпитание и спорт“ в НСА, докторант е към Софийския университет. От септември 2017 г. е временно изпълняващ длъжността директор в ОУ“Св. Паисий Хилендарски“-Езерче, в училището учат 90 деца билингви. Сред нейните приоритети също е работа с родителите, има намерение да организира открити уроци с тях, също така и да участва във всички възможности за проекти.

И шестимата победители в конкурса бяха категорични, че за пръв път участват в подобен конкурс, при който вариантът за тест се тегли в Министерството на образованието, а те го гледат онлайн, процедурата е прозрачна и дава равен шанс на всички участници. „Като на матурите е“ - коментираха още новите директори.

"През ноември предстоят конкурса за още пет училища, към които ще се добавят и двете, в които на този етап не бяха определени победители" - уточни Петков.