Ясеновец не си харесва новия училищен директор, местни изпратиха жалба до министъра на образованието
Ясеновец не си харесва новия училищен директор, местни изпратиха жалба до министъра на образованието / netinfo
Обществено недоволство в Ясеновец назря във връзка с току що приключилият конкурс за избор на директор на ОУ”Св.св. Кирил и Методий” в селото.
В почивен днес, още преди да е стигнала до министъра на образованието, жалба на Инициативен комитет първо бе разпространена до разградските медии чрез мейла на Кметство Ясеновец. В нея жители на Ясеновец оспорват решението на комисията, определила за победител в конкурса Младен Матев, обвиняват в оказване на влияние върху решението своя съселянин заместник-кметът на Разград Ердинч Хасанов и настояват за провеждане на нов конкурс, но с друга независима комисия. От писмото става ясно също, че си имат свой фаворит – доскорошната директорка Галина Иванова, а също и, че към жалбата може да бъде приложен видеоматериал от кулоарите на провеждането на конкурса.
Към жалбата е приложена подписка, тя включва 12 листа от по 30 имена на всеки, тоест подкрепящите я са над 300.
Ето пълният текст на жалбата:
„ДО Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ -
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО
И НАУКАТА
 
КОПИЕ
ДО Г-Н АНГЕЛ ПЕТКОВ –
НАЧЛНИК НА РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ
НА ОБРАЗОВАНИЕТО – ГРАД РАЗГРАД
 
ЖАЛБА
от Инициативен комитет на жители от с. Ясеновец, общ. Разград
адрес: с. Ясеновец, общ. Разград, обл. Разград, ул. „Бузлуджа“ №1
тел: (084)722 313, 0896 448 838
 
Във връзка с проведен конкурс за длъжността „директор“ на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Ясеновец на 25- 26 юни в гр. Разград,  участието на досегашния директор – Галина Иванова и таксиметровия шофьор - Младен Матев и впоследствие обявените резултати от класирането,  ние, като жители на с. Ясеновец изразяваме следната позиция –конкурсът е опорочен и резултатите са манипулирани от зам. Кметана община Разград - Ердинч Хасанов, който е в конфликт с настоящия директор Галина Иванова, а е съпартиец и в добри приятелски отношения с Младен Матев.
През 2017 след многократни жалби до множество институции от страна на Училищното настоятелство, председател на което е племенника на Е. Хасанов – Ахмед Палаузов, бяха извършени множество проверки в училището. Нарушения от страна на директора не бяха установени.
Проблемът, възникнал между директора и зам. кмета е по повод земеделските земи, с които разполага училището. Хасанов и Настоятелството многократно настояваха арендните договори да бъдат прекратени с арендаторите и подписани с арендатор, посочен от него. Иванова не се съгласи, да разваля арендните договори, тъй като това би довело до загуби за училището. Тя подписа анекси към тях, с които повиши арендното плащане и размера на собствените приходи на училището.
Преди провеждането на интервюто с нашата директорка се случиха редица нередности.
По график началния час на нтервюто с Г. Иванова беше 11,30 ч. В 12.00 то все още не беше започнало, а г-жа Драмалиева – Директор „Хуманитарни дейности“ към Община Разград и член на конкурсната комисия,и началника на РУО - Разград оживено разговаряха на стъпалата пред сградата на РУО – първоначално двамата, впоследствие – потелефона на госпожата, а след телефонните разговори при тях започнаха да излизат един по един членовете накомисията, с които също се говореше разпалено, за което разполагаме с видео клипове, доказващи случилото се.
По време на интервюто с г-жа Иванова, започнало след 13 часа г-жа Драмалиева очевидно показва пренебрежителното си отношение към нея. А противно на очакванията на всички, г-н Матев постигна по-висок резултат от г-жа Иванова.
Смятаме, че всичко това е по поръчение на Ердинч Хасанов, единствено, за да може тя да бъде елиминирана от конкурса и на нейно място да бъде назначен М. Матев.
Г-жа Иванова е учител от 15 години в училището в селото. Доказала се е като професионалист в работата си с децата ни и с общността. Учила е в същото училище. Родителите й също са били наши учители и учители на децата и внуците ни. Не желаем да я заменим за човек, когото не познаваме и на който нямаме доверие, особено като знаем, че е назначен от Ердинч Хасанов. Съмняваме се, че таксиметровия шофьор е възможно да е по-компететен от нея, тъй като сме се уверили в нейните качества и способности. Децата ни я уважават и обичат. За три години като директор на училището тя подобри сградния фонд и матриално – техническата база. Училището се сдоби с приветлива сграда за децата от подготвителната група и първи клас, със стая за занимания по интереси и самостоятелен санитарен възел. Тази сграда до момента се използваше за склад. Направи спортна площадка със средства от спечелен проект. Поднови компютрите в компютърната зала, също по проект. В училището отвори врати библиотека, изцяло с книги,  получени от дарения от хора и организации от цялата страна след мащабна дарителска кампания.Въведе целодневно обучение в училището и обзаведе класните стаи за него със средства по Национална програма. Облагороди училищния двор с площ от 5 дка, който в миналото приличаше на гора.През зимния период не е имало проблеми с отоплението на сградата и в класните стаи е топло и приятно. Децата започнаха да посещават училището с желание и намаляха безпричинните отсъствия, подобриха успеха си. Учителският колектив е сплотен и работи за доброто на нашите деца.
По наши проучвания г-н Матев е работил за кратко като учител по физическо възпитание и спорт или възпитател. За кратко е бил директор в Желязковец, където също не се е справял с поставяните му задачи.В момента работи като таксиметров шофьор. Не познава децата ни. Не познава хората от селото. Не познава дори учителите в училището. Не смятаме, че е компетентен да се справи с работата, която г-жа Иванова върши и не го приемаме за директор на нашето училище.
Защо и на кого е необходимо да се заменя действащ, успешен и доказал се директор с някой, които не е доказал до момента необходимите качества като професионалист? Защо трябва да се доказва и да се учи да работи с нашите деца, при положение, че има директор, който вече работи, ние сме го приели, доволни сме от работата му и не искаме друг на негово място.
Ние, жителите на с. Ясеновец, сме на мнение, че проведения конкурс еопорочен и нагласен с цел единствено да се премахне г-жа Иванова от училището, тъй като зам. кмета Е. Хасанов многократно се заканва пред жители на селото, че „ще я изгони от работа“. Ние не сме съгласни и няма да го позволим. Прилагаме подписите на ..... жители на селото, с които изразяваме подкрепата си към нашата директорка – Галина Иванова.
Настояваме да бъде извършена проверка на начина на провеждане на конкурса или да се проведе нов конкурс, но с друга независима комисия.”