Административен съд-Разград бе обявен за съд-модел
Административен съд-Разград бе обявен за съд-модел
Излезе второ съдебно решение, свързано с финансова корекция по проекта „Паркоустрояване на зелените площи в кв.“Орел“, град Разград“. И двете становища на магистратите потвърждават корекциите, но и двете са на първа инстанция – Административен съд-Разград – и могат да се обжалват пред Върховен Административен съд.
Първата съдебна санкция стана известна по време на заседанието на Общински съвет-Разград в четвъртък. По това дело се отхвърля жалбата на Община Разград срещу решение на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова в качеството й на ръководител на Управляващия орган на ОП”Региони в растеж 2014-2020”. Санкцията е в размер на 2 448,00 лв. и е постановена заради прилагане на субективен критерий при провеждането на обществена поръчка „Извършване на дейности по информация и комуникация по проект „Паркоустрояване на зелените площи в кв.“Орел“.
Същата нередност – прилагането на критерия „Организация за изпълнение на поръчката” – е установена и по второ дело. Решението му е излязло точно на датата на сесията на местния парламент – 30 май. То касае друга от обществените поръчки "Избор на  изпълнител за извършване на независим строителен надзор във връзка със СМР по проект „Паркоустрояване на зелените площи в кв.“Орел“, град Разград“. Освен субективния критерий Управляващият орган е видял и други нарушения, които обаче са отхвърлени от съда. Според магистратите жалбата на Община Разград е частично основателна по отношение на три от посочените нарушения, но е неоснователно оспорването на финансовата корекция в размер на 4020,84 лв. за определяне на незаконосъобразна методика.
На сесията на Общинския съвет в отговор на въпрос на Калоян Монев от Кауза Разград кметът д-р Валентин Василев призна, че финансовите корекции по проекта за „Орел” са в размер на 600 000 лв., което е близо 10% от общата стойност на проекта – 5 948 844,51 лева. Всички са обжалвани пред съда. На сайта на Административен съд-Разград освен двете съдебни решения има и още два протокола от съдебни заседания от дела за обжалване на финансови корекции в размер на 585 348.72 лв. и на 1193,40 лв. Чакат се решенията по тези дела.
Повод да се коментира на сесия на Общински съвет-Разград темата с корекциите по проекта за „Орел” бе докладна записка, внесена от кмета д-р Валентин Василев за сключване на договор за кредит в размер на 1 200 000 лева с Фонда за органите на местно самоуправление в България „ФЛАГ”ЕАД за поемане на краткосрочен дълг за реализацията на проекта за благоустрояване на „Орел”. След дълги дебати и уточнението, че този кредит няма да е за покриване на финансовите корекции, съветниците одобриха поемането на този дълг. Парите ще са за извършване на окончателните плащания с изпълнителите, срокът за приключване на проекта е края на юни, за разплащанията – 16 юли, а местната управа не разполага с такъв свободен финансов ресурс. По време на дискусиите десните общински съветници припомниха, че са сигнализирали относно субективността на критерия „организация за изпълнение на поръчката” при провеждане на обществените поръчки още преди близо 2 години.
Срещу поемането на дълга пред ФЛАГ гласуваха двама от десните – Милена Орешкова и Иво Димитров. Сред аргументите на останалите съветници бе изтъкнато, че градът е длъжник на квартал „Орел”.