Корупционна схема в обществена поръчка на община Разград съзряха десните общински съветници
Корупционна схема в обществена поръчка на община Разград съзряха десните общински съветници / Радка Минчева
„Над обществена поръчка, обявена от община Разград на 10 май, стърчи пилон с надпис „Корупция“ – заяви на пресконференция днес общинският съветник Джипо Джипов.
Обществената поръчка е за: „Избор на изпълнители за извършване на строително-монтажни работи по проект "Паркоустрояване на зелените площи в кв. „Орел“. Съмнителният според Джипов момент е в тежестта на критериите, по които ще се оценяват офертите. Субективният показател „Организация и изпълнение на поръчката“ има относителна тежест в общата оценка от 60%, ценовото предложение – 30%, а срокът на изпълнение – 10%. Това означава, че победител може да се окаже фирма с двойно по-високо предложение за цена от най-ниската стойност. Европейските фондове са, за да подпомагат развитието на регионите и на хората, а не за да си правия някои схеми, това е и лош знак към потенциалните инвеститори – категоричен бе Джипов.
Той даде пример с подобна ситуация при обществена поръчка в съседна община, където тежестта на ценовия критерий е била 50%, а на организационния – 40%. Явили се двама кандидати – единият с оферта от 98 000 лева, другият – със 196 000 лева, спечелил вторият, заради по-добра оценка по субективния критерий. В Разград разликата може да се окаже още по-фрапираща – смятат тримата десни съветници, които се обявяват като група „Нова република“, макар в регистрите на Общинския съвет да продължават ад са „Реформаторски блок“.
Друго странно обстоятелство в обществената поръчка е липсата на изискване за гаранция на изграденото по европроекта за благоустрояване на жк „Орел“ – съобщи още Джипов.
Няма законова възможност вече обявената обществената поръчка на стойност 4 573 141,78 лв. без ДДС да бъде спряна – призна Джипов, допълни, че обявява тези данни, за да насочи вниманието на обществеността към съмнителните обстоятелства.
Става въпрос за дълго чакания проект за благоустрояване на „Орел“, където с финансиране от ОП“Региони в растеж“ ще бъдат изградени, реконструирани и рехабилитирани зелени площи, кътове за отдих, градинско обзавеждане, пешеходни алеи и тротоари, обслужващи улици и паркоместа за живущите; изграждане на енергоспестяващо вътрешноквартално осветление; изграждане на детски площадки и спортни площадки в междублокови пространства в някои от кварталите, във втората обособена позиция по обществената поръчка са включени:  паркоустройство, алейна мрежа, кътове за отдих, градинско обзавеждане, комбинирана детска площадка, площадка за фитнес на открито, изграждане на парково осветление и скейтборд площадка.
Оферти по обществената поръчка се приемат до 13 юни, отварянето им от комисия е на 14 юни.