Йордановден
Йордановден / DarikNews.bg, архив
И тази година ритуалът по хвърляне на кръста във вода за Йордановден няма да се случи в Разград, за сметка на това обаче в съседно Гецово върви подготовка за спазване на традицията на Богоявление.
Кметът на селото Емил Гиздов съобщи за Дарик-Разград, че празничната литургия в местната църква „Св. Димитър“ започва в 10,30 ч. в събота, 6 януари. Ще я отслужи отец Дмитрий Терзи. След нея, ако има желаещи да скачат за богоявленския кръст, множеството ще се насочи към езерото срещу Конната база, там ще се проведе водосветът и хвърлянето на кръста, ако няма желаещи, водосветът ще е в църквата.
Водоемът е плитък, но целта ни е да спазим символиката на ритуала, надяваме се това да донесе здраве и благоденствие за жителите на Гецово – коментира кметът Гиздов. Той е предвидил и малката парична премия за човека, който хване кръста.
В областния център църковната служба за Богоявление ще е в храма „Св. Николай Чудотворец“, а водосветът ще е пред църквата.
За седма поредна година в Лозница ще се проведе ритуалът по хвърляне на кръста – съобщи отец Боян. Литургията в местната църква „Св. Параскева“ започва в 8,00 ч., в 11,00 ч. се тръгва към язовир „Каменна чешма“, където ще се хвърля кръстът. Очаква се поне 6 човека да се хвърлят във водоема, за да извадят кръста. Свещеният символ е изработен от липово дърво, негов майстор е Яким Гечев от Църковното настоятелство. Предвидена е парична премия от 200 лева за този, който извади кръста, тя е осигурена от спонсори.