Разкриват две нови социални услуги в Разград: Преходно жилище и Наблюдавано жилище
Разкриват две нови социални услуги в Разград: Преходно жилище и Наблюдавано жилище / Радка Минчева
Разкриват още две нови социални услуги в Разград – Преходно и Наблюдавано жилище. В първото ще живеят 8 деца на възраст от 15 до 18 години, а във второто – 4 младежи между 18 и 21 години, напускащи социалните институции. Изграждането на двете жилища ще стане по проект, по който община Разград ще се ремонтират сградите на още две социални услуги.
„Насърчаване на социалното приобщаване чрез доизграждане на социалната инфраструктура в община Разград за предоставяне на резидентни и съпътстващи услуги в общността за деца и младежи“ е името на проекта, по който ще бъдат ремонтирани сградите на две действащи социалниуслуги и ще бъдат създадени две нови социални услуги.
Проектът се финансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България и е с продължителност 24 месеца. Общата му стойност е 615 000,00 лв., като средствата от Европейския фонд за регионално развитие са в размер на 522 750,00 лева, а националното съфинансиране е в размер на 92 250,00 лева – съобщи ръководителят на проекта Нели Добрева.
С реализирането на проекта се цели да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура на територията на Община Разград, която да допринесе за подобряване качеството на съществуващите и предоставяне на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в общността, които да заменят институционалния модел на грижа за деца.
Общата цел на проекта напълно кореспондира с основната цел на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“, а именно гарантиране правото на децата на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните им потребности, чрез подобряване на предоставяните вече услуги, разширяване на капацитета им и разкриването на нови услуги, както и с мерките на Актуализирания план за действие за изпълнение на стратегията.
Съобразно дейностите, разписани в плана, са изследвани функциониращите социални услуги в общността и съществуващите специализирани институции за деца в страната. На база на събраната информация е идентифицирана необходимостта и конкретните нужди на всяка от общините и са разработени - Карта на услугите за подкрепа в общността и в семейна среда и Карта на резидентните услуги, утвърдени от Междуведомствената работна група за управление и координация на процеса по деинституционализация на грижата за деца.
Съгласно цитираните Карти, Община Разград следва да извърши ремонт на Център за обществена подкрепа и Дневен център за деца с увреждания, и да разкрие две нови услуги - Преходно жилище и Наблюдавано жилище, като следва разписаните функционални характеристики за всяка конкретна услуга.
Предвидените ремонтни дейности в ЦОП ще спомогнат за достигане на капацитет от 100 места, за услуги, предназначени за деца и семейства, с цел предотвратяване на изоставянето и настаняването на децата в специализирани институции; превенция на насилието и отпадане от училище, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институции, консултиране и подкрепа на семейства в риск; оценяване и обучение на бъдещи приемни родители и осиновители, консултиране и подкрепа на деца с противообществени прояви.
С ремонтните дейности в ДЦДУ се цели разширяване на обхвата на услугите - капацитета от 30 деца дневна грижа и добавяне на консултативни услуги за ЦСРИ за 60 деца, свързани с извършване на рехабилитация, социално-правни консултации, образователно и професионално обучение и ориентиране, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване.
С ремонта на помещенията, предоставени за Преходното жилище за деца от 15 до 18 г., ще се осигури среда за живеене, близка до семейната на 8 деца, където те ще бъдат подпомагани в придобиването на умения за самостоятелен и независим живот. Жилището ще е н ул. „Трапзица”1А.
В Наблюдаваното жилище за младежи от 18 до 21 г. се предвижда да е за 4 младежи, напускащи институции или преходни жилища, ще се осигури среда за водене на самостоятелен живот. Жилището е в блок 28 в жк”Орел”.
По проекта ще бъде доставено необходимото обзавеждане и оборудване, гарантиращо семейна среда, както и такова необходимо за индивидуална или групова работа и занимания с децата.
Планираните в проекта дейности се явяват част от дългосрочната стратегия на Община Разград за реализиране на общинската социална политика като модерна, ефективна система от социални услуги, поставяща в своя център ползвателя, отговаряща на нуждите на общността, осигуряваща равен достъп и непрекъснато подобряваща своето качество – уверяват от местната управа.

Разкриват две нови социални услуги в Разград: Преходно жилище и Наблюдавано жилище
Радка Минчева

Разкриват две нови социални услуги в Разград: Преходно жилище и Наблюдавано жилище
Радка Минчева