Производители на плодове и зеленчуци протестираха срещу увеличението на цената на водата за напояване.

За час те блокираха движението по пътя Разград-Търговище - в района на кръговото кръстовище край Трапище. В мирния протест, организиран от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, в защита на производителите участваха представители от областите Разград, Търговище, София, Пловдив, Ловеч, Бургас, Хасково, Благоевград, Варна, Монтана.

Четири пъти по-висока годишна инфлация в България

С техника и с плакати с надписи "300% надценка на водата ни убива", "Служебният кабинет да не пипа цената на водата за поливни нужди", "Не искаме монополни системи, които ни източват парите и водите", "Водата е държавна публична собственост и трябва да имаме равен достъп до нея", "Водата е незаменима суровина за производство на плодове и зеленчуци", "Искаме стратегия и Европейски мелиорации за българското земеделие" недоволните от поскъпването на цената на водата обикаляха кръговото кръстовище.

БТА

"Исканията ни са плод на дългогодишни проблеми и спорове. Нашето търпение беше изчерпано, след като разбрахме, че цената, обявена от "Напоителни системи" за сезон 2023, е с 300 процента по-висока спрямо предходната година", каза пред журналисти председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков.

По думите му с такъв висок процент надценка производството на ягодоплодни е немислимо. Той уточни, че увеличението на поливната вода засяга също зърнопроизводителите, оризопроизводителите, производителите на плодове и зеленчуци и това според него "ще навие спиралата на инфлацията още повече".  

БТА

Божидар Петков заяви, че ценообразуването на водата за поливни нужди не се извършва прозрачно и по разписана публична методика. "В момента правим сериозни сметки не как, а дали да произвеждаме нашата продукция, защото може да се окаже, че стартираме с 2000 лв. загуба на декар, ако цената на водата не бъде редуцирана до нива от сезон 2022 година", допълни Петков.

Пеканов: Няма опасност от някакви катастрофални ситуации (ВИДЕО)

"Тук сме, за да защитим нашите колеги от Асоциацията на малинопроизводителите във връзка с неколкократното увеличение на цената на водата, предоставена от "Напоителни системи".

Производителите на малини и ягоди използват основно такава вода за напояване и това би увеличило себестойността на продукцията многократно", заяви Николай Колев от Съюза на дунавските овощари. Той добави, че това ще доведе до фалит, понеже крайната цена на продукта няма как да бъде променена.

БТА

"Цената на кубик поливна вода в района на Лозница е повишена с 300 процента - от 30 стотинки на 1,05 лева с ДДС, каза малинопроизводителят Айхан Хашимов. Той добави, че исканията на малинопроизводителите са цената на водата да остане на миналогодишните нива и да се разработи дългосрочна държавна политика и стратегия за цената на водата.

На протеста бяха и оризопроизводители от Благоевградска област. Те споделиха, че не искат само да се намали цената на водата, но и да са конкурентоспособни на другите държави.

БТА

Според тях в другите държави разходът е много по-нисък за производство на килограм ориз, докато при нас постоянно се оскъпява и заради това по думите им в скоро време ще стане непосилно да се отглежда ориз в България. 

Ако производителите на малини и ягоди не бъдат чути и държавата не предприеме мерки за понижаване на цената на поливната вода, следващият протест ще бъде другата седмица в столицата.

"В стачна готовност сме и очакваме да получим писмени доказателства за взети решения. Само с политически обещания няма да стане", добави Божидар Петков.
Садет Кърова, БТА