Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд (МВФ). Риск за валутния борд няма. Това каза в четвъртък служебният финансов министър Росица Велкова, ден след като изтекъл в медиите доклад на финансовото министерство покачи напрежението сред експерти и политици заради хипотетични черни сценарии, свързани с държавния бюджет. 

Предвиждаме еднократен данък свръхпечалба на фирмите

"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове", каза пред БНТ министърът на финансите.

Велкова посочи, че изтеклият доклад е свързан със задължението на кабинета да внесе редовен бюджет до края на април и да изпрати в Европейската комисия средносрочна бюджетна прогноза за следващите три години. 

Бизнесът с остра реакция заради предложените данъчни промени

В доклада са представени два сценария, отбеляза министърът. От думите й стана ясно, че единият е да се продължи със сегашните политики, при които бюджетът ще приключва с дефицити от 6-7% в следващите три години.

"Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада. Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%", посочи Росица Велкова.

Припомняме, че в сряда министърът съобщи, че в края на април служебното правителство ще внесе в парламента проект на държавен бюджет с планиран дефицит от 3% от БВП.
БНТ