Църквата отбелязва Преображение Господне
Църквата отбелязва Преображение Господне / Дарик Русе, Искра Георгиева
Православната църква почита днес празника Преображение Господне, като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
 
Според легендата на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход.
 

Преображение отбелязва средата на петнадесетдневните пости в чест на Божията Майка и е подстъп към големия празник Успение Богородично (Голяма Богородица - 15 август).

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение).

Според народната традиция до този ден не се яде грозде, защото още "не е кръстено". Сутринта на празника стопанките отнасят на църковната служба първите откъснати гроздове и варено жито и свещеникът ги опява и прекадява заедно с други плодове - дини, круши, ябълки. После раздават плодовете на съседи и роднини.

В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и стоки. Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето започва да намалява силата си, денят също намалява, нощите стават студени, водите на реките и изворите охладняват и вече са непригодни за къпане. Прелетните птици се събират на ята и поемат пътя към топлите страни, а гущери и змии се прибират в леговищата си под земята.

Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази и да стане по-добър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари