Вече официално имаме Съдебна палата
Вече официално имаме Съдебна палата / netinfo
Наказателното производство срещу двамата полски граждани, задържани в средата на юни заради нападение над служител в бензиностанция в Цар Калоян, е прекратено. Това съобщи наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура-Разград Северина Монева.

Причината е, че две експертизи са установили, че телесната повреда, нанесена на 36-годишния Адем Рами, е лека - счупен нос. Освен това видеозаписите установили, че ударът по главата на царкалоянчанина не е нанесен по хулигански подбуди, т.е. не 25-годишният поляк Кристиян Валигура е започнал сбиването. За непълнолетния му сънародник - 17-годишният Матеуш Заяч, пък е установено, че не е нанасял удари по главата на пострадалия, а по тялото му, участвал е в масовото меле. Преписката можеше да бъде внесена в съда от прокурор, ако телесната повреда беше средна или бяха доказани хулиганските подбуди, обясниха юристи.

Инцидентът пак може да влезе в съда, но като наказателно дело от частен характер, тоест ако пострадалият с частна жалба поиска обезщетение за счупения си нос.

Ще припомним, че двамата полски граждани бяха задържани на 18 юни. Според първоначалната информация тогава на бензиностанцията в центъра на Цар Калоян спрял полски автобус, който возел туристи към родината им след почивка на българското Черноморие. Един от пътниците взел детско колело, оставено в района на бензиностанцията и се повозил на него.

Това станало повод за скандала между двама от поляците, които били употребили алкохол, и служителя на обекта - 36-годишният Адем Рами. Пострадалият е откаран в МБАЛ-Разград с фрактура на носа и охлузни рани по лицето. След оказаната медицинска помощ е освободен за домашно лечение, а двама полски граждани бяха задържани за 24 часа.