Общините да докладват има ли населението дърва за зимата - изиска Областният управител
Общините да докладват има ли населението дърва за зимата - изиска Областният управител / netinfo
От днес общините и държавните институции да влязат в режим на готовност за работа при зимна обстановка – това предложи Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен по време на заседание на Щаба за координация на спасителни и неотложно-възстановителни работи при бедствия и аварии. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Г-н Хюсмен констатира, че институциите са по-добре подготвени, докато местните управи имат още какво да работят. Той даде срок на общинските кметове до 15 ноември да представят справка каква част от населението е снабдено с дърва за огрев, препоръча още местната власт да оказва съдействие на служителите на „Енерго Про“ при почистването на дървесната растителност в населените места в участъците, където клоните допират проводниците и създават опасност от скъсване. Областният управител предложи още да се обмисли вариант за въвеждане на GPS-наблюдение на машините, които извършват зимното почистване в населените места, каквото е въведено за републиканската пътна мрежа. Г-н Хюсмен указа още от местните управи да изискат от фирмите, които поддържат пътищата в общините, да представят пълен списък с техника, с която работят, като внимават да няма дублиране с машините за републиканската пътна мрежа.

На заседанието представителите на част от общинските администрации обявиха, че договорите им за зимно поддържане изтичат в края на 2017 г. и са започнали или предстоят процедури за подписване на нови. Такава е ситуацията в Самуил и Цар Калоян, а в Кубрат предстои подписване на договор до дни. Учебните заведения са осигурени с отопление за зимата – увериха всички представители на общини.   

В края на сезона приключва и четиригодишният договор за почистване на републиканската пътна мрежа на територията на област Разград – съобщи началникът на Областно пътно управление инж. Людмил Янев. Общата дължина на републиканската пътна мрежа в областта е 544,1 км. В готовност да ги почистват от снега са 87 машини при изискуеми 82, като 5 са на ремонт, който скоро ще приключи. На линия са: 3 роторни снегорина, 4 автогрейдера, 6 товарачни машини, 25 снегорина, 36 комбинирани машини, 13 патрулни автомобила.

Пътните служби са в добра координация с ОД на МВР-Разград, когато се налага спиране на движението по опасни пътища през зимата – обявиха и инж. Янев, и комисар Божидар Божков. И двамата признаха, че хората недоволстват, когато това се случи, но превантивните действия са само в тяхна полза. Не случайно през последните години, въпреки тежките зимни сезони, в региона няма загинали поради тежката обстановка хора – коментира комисар Божков.
Готовност да подпомагат бедстващи хора изразиха от Български червен кръст.

От Регионалната здравна инспекция увериха, че системата на здравеопазването е в готовност за зимна обстановка, проблем е единствено субективният фактор – превантивно при силни снеговалежи пациентите на хемодиализа се настаняват в болниците в региона, част от тях обаче самоволно напускат лечебните заведения и после се налага с тежка техника да бъдат транспортирани за лечение в болниците. Комисар Емилиян Станев от РД “Пожарна безопасност и защита на населението“ апелира в тези случаи да се използва авторитетът на селските кметове, които да убеждават пациентите, че по този начин се подпомага медицинското им обслужване. Позицията му бе подкрепена и от директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Николай Йоцов.

Началник отдел в „Енерго Про“ Венцислав Илиев обяви, че и електроснабдителното дружество е извършило подготовка за зимата. Пред лятото е направен ремонт на въздушни електропроводи в районите на Лозница, Самуил, Дряновец, Цар Калоян. Дружеството разполага с 26 аварийни екипа, като при необходимост могат да се включат и 25 инкасатори, има и високопроходима техника, която ще бъда частично подновена преди зимата.

Управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ инж. Стоян Иванов пък призна, че проблем за дружеството е трудният достъп до местата на аварии през зимата, поради липса на подходяща техника. На фирмата оказват съдействие от пожарната служба, миналата зима с тяхна моторна шейна бе достигнато до мястото на тежка авария. Очаква се дружеството да се снабди с прикачен инвентар към наличната си техника, което да подобри възможностите до достъп до аварии.

От Областния отдел към ИА“Автомобилна администрация“ също увериха, че имат необходимата подготовка за работа при зимни условия.