Новият кмет на Гецово си иска обратно Капанския събор
Новият кмет на Гецово си иска обратно Капанския събор / Радка Минчева
Нелека задача ми предстои във връзка промяната в мястото на провеждане на Капанския събор – заяви минути след встъпването си в длъжност новият кмет на Гецово Емил Гиздов.
Той положи клетва на поста на извънредна сесия на Общинския съвет в Разград, която бе рекордно кратка – само няколко минути. По закон тя В началото на заседанието председателят на Общинската избирателна комисия Радка Башакова прочете решението на комисията за избора на новия кмет след втория тур на предсрочните избори в Гецово. След това Гиздов положи клетва, подписа клетвения лист и сесията приключи.
След нея новият селски кмет коментира, че освен поддържането на реда и чистотата и обслужването на населението сред неотложните му задачи е да възрази по официален ред срещу преместването на Капанския събор от Гецово в местността „Пчелина“. Според него в културния календар на община Разград седмото издание на община Разград е заложено с място на провеждане Гецово. Той не изключи политически мотиви за обявената вчера промяна, през последните 6 години селото бе управлявано от представител на ГЕРБ, а на последния местен вот избра претендента от Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО. Гиздов изрази съмнение в достоверността на официалните мотиви за промяната – многото заявки за участие от фолклорни формации, „може би са същите, които са участвали 6 години подред“ – каза новият кмет.
Той допълни, че ще се консултира с експерти за начина, по който да възрази на решението за преместване на събора.
Юристи обясниха, че кметската заповед може да се отмени само в случай, че мястото на провеждане на Капанския събор е упоменато в решение на Общинския съвет, което е акт на висшестоящ орган. 

Новият кмет на Гецово си иска обратно Капанския събор
netinfo

Новият кмет на Гецово си иска обратно Капанския събор
netinfo