Капанският събор напуска Гецово
Капанският събор напуска Гецово / Радка Минчева
Седмият Капански събор няма да се проведе в Гецово, а в местността „Пчелина“ – съобщи кметът на Разград д-р Валентин Василев. Предложението било на експертите от дирекция „Култура“, а основанието – големият интерес към събитието и ограниченото пространство, на което то се случва. Амбициите на местната управа за следващите години са събитието да стане регионално, да участват и състави  от други етнографски групи и да продължава 2-3 дни.
За тазгодишното издание, което ще е на 3 юни от 10,00 ч. на поляната в местността „Пчелина“, вече са се записали за участие 19 фолклорни формации от 11 населени места: от Каменово, Кривня, Разград, Цар Калоян, Гецово, Островче, Топчии, Костанденец, Осенец, Пороище, Садина и други. Записването на съставите продължава до 20 май. Концертът ще има и две съпътстващи събития – детска работилница и спортна програма от забавни игри за деца и родители.
Вечерта около 18,00 ч. ще е концертът на гостуващите изпълнители – оркестър „Лира“ от Добрич и дуетът Мария и Магдалена Филатови.
Ще припомним, че първото издание на Капанския събор се проведе по инициатива на д-р Валентин Василев по времето, когато той беше областен управител на Разград. Патронажът му над събитието продължи и когато стана депутат и кмет. Промяната на мястото, на което се провежда, се случва в първата година, в която партията на Василев ГЕРБ не управлява в Гецово и това едва ли е случайно съвпадение.