/ iStock/Getty Images
Задържаха под стража и наемателя на помещението в Исперих, в което бяха открити над 50 кг дрога. Мярката за неотклонение спрямо 47-годишния мъж с двойно гражданство - българско и на Турция, Звезделин Х. е постановена от състав на Окръжния съд в Разград, съобщиха от съдебната институция.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 11 ноември, в Исперих, в съучастие като съизвършител с Мухаррем А., гражданин на Турция, и Дечо Ж., с постоянен адрес в разградско село, без надлежно разрешително, придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества с тегло 56,38 кг. Стойността на наркотиците е около 338 310 лева.

В Исперих задържаха мъже с над 50 килограма висококачествена марихуана

Обвиняемият е наел с писмени договори помещения в сграда в центъра на Исперих, в едно от които при акцията на ГДБОП е открита дрогата.

Съдът е преценил, че извършеното в съучастие престъпление по смисъла на закона е тежко и умишлено. За него Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от пет до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Деянието се отличава с висока обществена опасност заради голямото количество наркотични вещества и тяхната стойност.

Определението на съда подлежи на обжалване.
БТА