Министър награди разградска фотографка за най-хубавата дъждовна снимка
Министър награди разградска фотографка за най-хубавата дъждовна снимка / www.moew.government.bg
Разградчанка е победител във фотоконкурс на Българската асоциация по водите, а наградата й е връчена от министъра на околната среда и водите. Това става ясно от прессъобщение на сайта на екоминистерството.
Конкурсът се организира ежегодно с подкрепата на МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). по повод Световния ден на водата 22 март, тазгодишната му тема е „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“. Снимката на победителката Петя Радкова е озаглавена „Спасение има“.

Министър награди разградска фотографка за най-хубавата дъждовна снимка
www.moew.government.bg

За Петя това е втори приз от конкурса, тя бе класирана на второ място през 2016 г., когато темата бе „Фонтаните на България”. Победителката първоначално се занимава любителски с фотография, в момента е фотограф на Регионалния исторически музей.
В експозицията, която може да бъде видяна до 23 март, в галерия „Червената точка“ в столицата, са включени 60 снимки. Сред тях има творба на още една разградчанка – Данче Бозаджиева. Тя е озаглавена „Очарование сред свежестта на летния дъжд” и е сред десетте снимки, избрани от публиката на фотоконкурса в интернет.

Министър награди разградска фотографка за най-хубавата дъждовна снимка
www.moew.government.bg

Снимките са оценявани от жури, чийто почетен председател е министър Ненов, председател – зам.-министър Красимир Живков, а членове: Илияна Тодорова – директор на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ, Михаела Габрашкова – временно изпълняваща длъжността изпълнителен директор на ПУДООС, Никола Мобек – аташе по въпросите на институционалното и техническо сътрудничество във Френския институт в България, и Мариета Ценова – арт директор, фотограф и графичен дизайнер, живее в Лондон.
Целта на фотоконкурса е да се даде възможност на талантливи хора да разгърнат въображението си в областта на изкуството на фотографията и пред широк кръг публика да демонстрират авторските си способности, като по свой начин представят красотата на дъжда – част от кръговрата на водата в природата. Темата е взаимствана от името на роман на Богомил Райнов.