Китайки, американка и българка готвиха за Вечер на китайската кухня в Разград

Китайки, американка и българка готвиха за Вечер на китайската кухня в Разград
Китайки, американка и българка готвиха за Вечер на китайската кухня в Разград

Две китайки, американка и българка готвиха за първата Вечер на китайската кухня в Разград.

След 4-часов труд Лю Сяоуън, Мън Линин, Сирина Уърд и Даниела Обрешкова представиха пред учителите от ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград над вида 10 ястия. Двете китайки са доброволки в Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, едната преподава в разградската Езикова гимназия, а другата – в Попово, американката работи към фондация „Фулбрайт“, а Обрешкова е учител в ГПЧЕ.

Китайки американка и българка готвиха за Вечер на китайската кухня в Разград

Китайки американка и българка готвиха за Вечер на китайската кухня в Разград

Преди дегустацията на китайската храна Лю Сяоуън изнесе презентация за кухнята на своята родина, от която колегите й от гимназията научиха, че в различните провинции традициите относно храната са различни, получиха и урок как да се хранят с бамбукови пръчици, част от тях ги усвоиха отлично, всички запомниха и китайската дума за „наздраве“ – „тан пей“.

Пилешки крилца с марината от мед и кока кола, пилешко със зеленчуци, ориз с месо и зеленчуци, пиле с китайски гъби, пържен сладък картоф, десерт с фурми и годжи бери бяха сред вкуснотиите, дегустирани във Вечерта на китайската кухня.

В ресторант „Лес“, който бе домакин на Вечерта на китайската храна прозвуча и китайска музика, измислен от тях танц изпълниха двама от учителите – Мирела Марчева и Добромир Донев. Китайките пък бързо усвоиха българското право хоро.

Китайки американка и българка готвиха за Вечер на китайската кухня в Разград

Китайки американка и българка готвиха за Вечер на китайската кухня в Разград

Китайки американка и българка готвиха за Вечер на китайската кухня в Разград