Чакат социалния министър на национален форум в Разград

Чакат социалния министър на национален форум в Разград
Чакат социалния министър на национален форум в Разград / Община Разград
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е поканен за участие в национален форум, организиран  от Община Разград по повод Световния ден на социалния работник, който тази година се отбелязва на 19 март. Това съобщи заместник-кметът на Община Разград Ердинч Хасанов. В Община Разград се предоставят 18 социални услуги, в тях работят 251 човека, а потребителите са 1024.
В Разград събитията за отбелязване на Световния ден на социалния работник са разпределени през цялата следваща седмица. Програмата представиха заместник-кметът Ердинч Хасанов, началник отдел „Социални дейности“ Росица Бончева, директори на социални институции – Янка Георгиева от „Домашен социален патронаж“, Диана Георгиева - КСУПЛУ с. Просторно, Милкана Михайлова – ЦСРИ „Емилиян“ и Росен Аврамов - Център за обществена подкрепа.
Първото събитие от програмата е засаждане на дърво - символ на „Многообразие в единството“, което ще се проведе в Градски парк в 10.00 часа в понеделник, 18 март. В 11.00 часа в сградата на Домашен социален патронаж ще започне кръгла маса на тема: „Социална политика за възрастните в Община Разград - новото национално законодателство, приложение, проблеми,перспективи. Ролята и предизвикателства пред социалния работник и специалистите в социалната сфера в контекста на грижата за възрастните хора“.
Във  вторник от 10.00 ч. в КЦНСТДМУ Разград ще се проведе Кръгла маса на тема: „Социалните услуги за деца в Община Разград – постижения, предизвикателства и сътрудничество между всички заинтересовани институции“. От 11.00 часа в ОУ „Васил Левски“ ще се проведе Ситуационен тренинг - „Запознаване с професията Социален работник и неговата роля „Представяне на професията от служители на ДСП и ДВХД пред ученици от II А клас от ОУ „Васил Левски“.
В 17.00 часа в ЦСРИ „Емилиян“, втори етаж, ще започне „Училище/Работилница за родители“, направления от дейността на ЦСРИ „Емилиян“ за социално-психологическа работа и подкрепа на родители, семейства, близки и настойници.
На 20.03.2019 г., сряда, от 11 часа в КСУПЛУ с. Просторно ще започне Кръгла маса на тема: Междуинституционално взаимодействие при кризисна интервенция при лица с психични разстройства“, с участието на представители на ОД на МВР гр. Разград, кметове на населените места – с. Просторно, с. Побит камък, с. Киченица, психолог и психиатър, мултидисциплинарен екип към КСУПЛУ с. Просторно.
От 14.00 часа пред Общински културен център, офис Евроинс, площад Ларго и „Сохо“, ще се проведе организиран Флашмоб под наслов – „Усмихни се“-  от потребители от Комплекс за социални услуги за възрастни хора с увреждания с. Просторно.
Националният форум ще бъде открит на 21 март в 13.00 часа и ще продължи и на следващия ден 22 март 2019 г.от 09.30 ч. в хотел „Cartoon“ на тема: „Инвестицията в кадрите –инвестиция в бъдещето на социалните услуги“. Домакин е Община Разград с партньорството на Министерството на труда и социалната политика, Агенция за социално подпомагане и Национален алианс за социална отговорност. Поканени са министърът на труда и социалната политика, изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане и председателят на Национален алианс за социална отговорност.
На 21.03.2019 г. от 18.30 часа в Общински културен център - Разград ще се проведе благотворителен концерт - спектакъл посветен на Деня на социалната работа с участието на потребители, градски състави и групи. Билети могат да бъдат закупени на касата на Общински културен център. Съвместно с благотворителния концерт във фоайето на Общински културен център ще бъдат изложени сувенири, изработени от потребителите, като събраните средства ще бъдат дарени за благотворителна кауза.
От 18-22.03.2019 г. се обявява седмица на отворените врати, в която граждани и организации могат да посетят социалните услуги на територията на Община Разград - срещи със социални работници и специалисти, запознаване с условията и реда за ползване на социалните услугите и възможности за подкрепа.