БСП: Целта е да бием ГЕРБ, с 1 глас, но да бием
БСП: Целта е да бием ГЕРБ, с 1 глас, но да бием / Радка Минчева
„Представянето на БСП-Разград е положително, ако победим най-голямата партия в момента – ГЕРБ. С 1 глас, но да бием, дай, Боже, да е с повече“. Това обяви като цел на червените на пресконференция във връзка с предстоящия вот през май областният лидер на БСП-Разград Наско Анастасов. Двамата с общинския председател Добрин Добрев представиха номинациите от региона за евролистата на БСП. Те са обсъдени на общо 97 събрания на основни партийни организации, 3 общински конференции и 4 общи събрания.
Номинациите са обобщени от общинските събрания и изпратени в Националния съвет, очаква се в края на месеца той да заседава и да определи имената от №2 до №17 в листата.
В Разградско най-много са номинациите за Сергей Станишев и Петър Курумбашев – по 6, във всички общини без Завет. В по 5 общини са предложили Елена Йончева, Деница Златева и Момчил Неков – всички без Завет и Исперих. В Самуил, Разград, Цар Калоян и Кубрат искат Корнелия Нинова в Европерламента. Лозница, Самуил, Цар Калоян и Кубрат са зад Румен Гечев, Иво Христо и Крум Зарков са подкрепени от Завет, Разград и Кубрат. С по две номинации са: Димитър Данчев, Иван Валентинов Иванов, Александър Корнезов и Крум  Дончев. Общинската организация в Кубрат е с най-дълга листа, оттам настояват в листата да са: Кристиан Вигенин, Петър Витанов, Александър Симов, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Георги Свиленски, вицепрезидентът Илияна Йотова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Филип Попов и Янаки Стоилов.
Само в община Разград номинациите на основните организации са били 30, но на общинска конференция се обединихме около 9 имена – обясни Добрин Добрев.
Вече сме готови и с предизборния щаб, определихме номинациите си за членове на Районната избирателна комисия, където вместо двама вече ще имаме четирима представители, определихме и членовете на секционни комисии, определяме и застъпници – обяви подготовката за вота областният лидер на червените Наско Анастасов.
На въпрос дали са подкрепили вече определената за водач на листата Елена Йончева Анастасов отговори уклончиво, че това е личен избор, но допълни, че партията е обединена зад името на Йончева и се очаква тя да привлече привърженици от периферията, извън твърдото ядро. И двамата изразиха оптимизъм относно представянето на политическата си сила на евровота през май, което според тях ще даде положителен отзвук на местните избори, а и на евентуални предсрочни парламентарни.Двамата лидери афишираха още, че смятат да водят по-активна медийна политика, което и демонстрираха на практика с това, че първи от политическите сили в региона обявиха своите номинации.
Припомняме, че на предишните евроизбори през 2014 г. в Разградско БСП имаше 4030 гласа, а ГЕРБ – 6480, големият победител в региона обаче беше ДПС – с 27 025 гласа.