Членовете на ОИК-Завет уволниха свой колега, не идвал на заседания, ЦИК го върна
Членовете на ОИК-Завет уволниха свой колега, не идвал на заседания, ЦИК го върна / Радка Минчева, архив
Интегриран проект за над половин милион лева стартира в община Завет.
Проект „Нови възможности и нови хоризонти за уязвимите граждани на община Завет” ще се реализира за период от 22 месеца, партньори на Община Завет в реализацията му са: „Раломекс” АД гр. Завет, Сдружение „Асоциация Интегро” гр. Разград и Детска градина „Слънчо” гр. Завет. Бюджетът на проекта е общо 579 561,09 лева, от които  318 324,63 лева от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”  и  261 236,46 лева от Оперативна програма ”Наука и образование за интелигентен растеж”.
Включени са дейности за активиране на икономически неактивни лица, психологическо подпомагане, обучение по Ключова компетентност 4 „Дигитална компетентност”,  наемане на трудови и здравни медиатори. На 25 безработни – 15 в Общинска администрация Завет и 10 в партньора „Раломекс” АД ще бъде осигурена заетост за 9 месеца на длъжност „Работник поддръжка”. Ще бъде повишена информираността относно социалните и здравните им права, насърчено  семейното планиране, повишена здравната им култура. Предвиждат се дейности за развитие на местните общности и преодоляване на негативните стереотипи.Планирано е допълнително обучение по български език за децата, за които българският  не е майчин, предоставяне на психологическа подкрепа за децата от етническите малцинства чрез индивидуални и групови мероприятия, работа с родители (роми и нероми), чрез включването им в обучения, насърчаване активното участие на родителите в образователния процес. Ще бъдат създадени клубове по интереси за насърчаване общуването, съвместните изяви и развиване на културната идентичност, библиотека за играчки и читателски клуб в град Завет.
От Областния информационен център в Разград уточняват, че проектът е одобрен по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование – Компонент 1”. В процедурата участват общини с актуализирани общински планове за интеграция на ромите за периода 2015-2020 г., в съответствие с Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г. Те са посочени като конкретни бенефициенти на помощта по ОП „Развитие на човешките ресурси” и в критериите за избор на операции по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Одобрени са от Комитетите за наблюдение на двете програми и са преминали успешно предварителния подбор на концепции в Централното координационно звено (ЦКЗ). Асоциирани партньори по проектите са Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Министерството на образованието и науката и Регионалните здравни инспекции.
В област Разград конкретните бенефициенти са общините Исперих, Самуил, Кубрат и Завет. Първите две общини са подписали договори за изпълнение в началото, а последните две – в средата на месец март.
Общата стойност на безвъзмездната помощ по четирите проекта е 3 028 405 лева, от които 1 648 374,65 са по ОП”Развитие на човешките ресурси, а 1 380 030,84 са по ОП”Наука и образование за интелигентен растеж”.