/ Dariknews.bg, архив

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършва засилени проверки на рибовъдни стопанства и обекти за търговия с риба и рибни продукти в цялата страна. Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника и се извършват съвместно с Българска агенция по безопасност на храните. Целта е да се гарантира легитимния произход на рибата и рибните продукти и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци, целящи злоупотреби.

При проверките инспекторите следят за регистрацията на обектите, производствения капацитет на стопанствата, наличие на документи за произход на рибата и спазването на действащото законодателство.

През 2016 година при извънредни проверки за Никулден са издадени 20 предписания и са съставени 4 Акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 255 килограма, отчитат от Агенцията по безопасност на храните.

Как да разпознаем прясната риба?
 
При закупуване потребителите да следят за качеството на прясната риба по няколко показателя. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.  Очите трябва да са бистри; При натискане с пръст  вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.