Зрелостниците писаха за Любовта като храм в стихотворението „Ще бъдеш в бяло на Яворов
Зрелостниците писаха за Любовта като храм в стихотворението „Ще бъдеш в бяло на Яворов / Sofia Photo Agency, архив

Националното външно оценяване по български език и литература за учениците от 7-ми клас и матурата за дванадесетокласниците по същия предмет, се провеждат днес.

Над 5300 са седмокласниците в областта, които се очаква днес да представят знанията си по основния предмет и малко над 5200 са зрелостниците, съобщи за Дарик началникът на Регоналния инспекторат по образованието Иванка Киркова.

Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов - за това ще пишат зрелостниците на матурата по български език и литература, стана ясно след като рано тази сутрин вариантът бе изтеглен в сградата на МОН. Темата, по която зрелостниците разсъждаваха бе "Любовта като храм", като от тях се очаква аргументативен текст с обем до 4 страници.

Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

По вариант "3" от три възможни варианта пишат седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература и преразказ на текст от "На изток от запада" на Мирослав Пенков.

Вариантът беше изтеглен днес в 9 часа в  Министерството на образованието и науката от журналист, определен с жребий, в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева.

Изпитът започна в 10.00 часа и се провежда в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул -  90 минути.   Учениците трябва да пишат с химикал със син цвят.

Резултатите ще бъдат обявени до 3 юни.