Зрелостниците от Aнглийската в челната класация по успех в България
Зрелостниците от Aнглийската в челната класация по успех в България / Алекс Караделева

Дванайсетокласниците от Езикова гимназия „Пловдив“ са с eдни от най-силните резултати в страната. Това показват  официалните данни, изнесени в сайта на МОН. Зрелостниците  имат среден успех 5,55 на матурата по български език и литература, което нарежда елитното училище на 5-то място по успех в национален мащаб.

Резултатите на aбитуриентите oт Английската от държавните зрелостни изпити, провели се на 18 и 20 май т.г., са най-силните в Пловдив. В сравнение с миналата година, когато гимназията се класира на шесто място, сега учениците са си извоювали едно място по-напред и влизат в челната петица. Всички останали гимназии с по-висок успех са в София - Първа немска гимназия (5,71), Испанската гимназия (5,67), Американския колеж (5,66) и Втора немска гимназия с успех 5,60.

На втората матура по избираем предмет учениците от Английската се нареждат на четвърто място по успех  в България със средна оценка 5,67.

2016-та е рекордна по брой двойки на изпита по български език и литература  – 4189. Това са най-лошите резултати, откакто се провеждат матури, коментира просветният министър Меглена Кунева.

Автор: Денислава Златанова