Засякоха опасно ирландско месо
Засякоха опасно ирландско месо / netinfo
Заразено с диоксини ирландско месо е засечено в хладилни бази в Пловдив, съобщават от пресцентъра на Националната ветеринаромедицинска служба. То е част от партида от 60 тона свинско, върху които е наложена възбрана по сигнал на ирландската Агенция за безопасност на храните.

Със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов ще се налага възбрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено. След това от тях ще се взимат проби за анализи. Ако лабораторните резултати докажат наличие на опасното вещество диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават.

Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните-членки. Резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни.

Инспекторите ще проверят до края на деня всичките 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия в България. От тях ще се изисква също информация в кои партиди е било вложено месото. По този начин готовата продукция ще се проследява до магазинната мрежа.