Триизмерното лого на Пловдив 2019
Триизмерното лого на Пловдив 2019 / Дарик Пловдив
Заплатите на началниците на отдели и на експертите във фондацията варират от 900 до 1100 лева на месец, а общата сума на разходите за възнагражденията на всичките 45 служители през месец март, тази година, възлиза на 54 808 лв. 
Размерът на заплатата на артистичния директор на общинската фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева продължава да тъне в тайнственост. Оказа се, че сумата която получава на месец  Куюмджиева, не е публична, а лична информация.

Това става ясно от отговор на Община Пловдив на заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) на журналистите Искра Койчева от Дарик радио и Ваня Драганова от ПловдивПрес. В него от администрацията отчитат същия мотив и за заплатата на изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев, но на вчерашната извънредна сесия на ОбС, очевидно под напрежението от последния скандал около "Пловдив 2019", свързан за пореден път с обвиненията за непрозрачност при разходването на публичните средства и исканата оставка на Светлана Куюмджиева заради проекта на фондация „Глас“, финансиран със 7000 лева от фондацията, който предвижда изложба в Европейската столица на културата града на гей-парадите, провеждани на Балканите, Кирил Велчев сам обяви пред общинските съветници, че се разписва срещу малко над 1500 лева основно месечно възнаграждение

Заплатата на Светлана Куюмджиева обаче продължава да не е публична, въпреки факта, че възнагражденията на лица, заемащи най-високите етажи на управлението на държавата - президент, премиер, шефове на агенции, министри, дори и на прекия й началник - самия кмет на Пловдив, са отдавна известни в общественото пространство. Според отговора на администрацията, възнаграждението й не представлява обществена информация по Закона за достъп до обществена информация. И така колко получава на месец артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“, продължава да бъде уравнение с много неизвестни.

От отговора на общинската администрация става ясно още, че Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева са получавали допълнителни финансови възнаграждения през 2017 и 2018 година – колко обаче, отново не е ясно. Уточнява се, че през 2019 г. засега изплатени финансови стимули няма.

Заплатите на началниците на отдели и на експертите във фондацията варират от 900 до 1100 лева на месец, а общата сума на разходите за възнагражденията на всичките 45 служители през месец март, тази година, възлиза на 54 808, 61 лв

През 2017 и 2018 година „Пловдив 2019“ е получила от рекламодатели дарения за ползване на съоръжения и площи за реклама на обща стойност малко над 38 000 лева. През настоящата 2019 г. пък размерът на сумата е почти 46 000 лева.

Припомням, че назряващото недоволство на редица общински съветници от работата на екипа на общинска фондация "Пловдив 2019" и непрекъснатото "криене" на информация от местните старейшини,  доведе до свикването на извънредна сесия на градския парламент вчера с искания за отчет на харчените пари от организацията и оставката на Светлана Куюмджиева.  

Решение от това заседание обаче на практика няма, защото още преди това се знаеше, че ОбС няма правомощията да гласува исканата оставка, тъй като според учредителния акт на "Пловдив 2019", Куюмджиева, която не уважи сесията на градските старейшини, е избрана от УС на фондацията.

Мнозинството в местния парламент не подкрепи и предложението на съветничката Дани Каназирева за освобождаването на кмета Иван Тотев от поста председател на УС на общинската фондация, както и оттеглянето на целия състав на Съвета, което пък предложи Слави Георгиев от НФСБ.

Отговора на Община Пловдив Дарик радио и ПловдивПрес ще обжалват пред Административния съд, защото цитираният член и алинея, на който се позовават от администрацията и според който заплатите на шефовете на "Пловдив 2019" не са свързани с обществения живот на България и в този смисъл са лична, а не публична информация, звучи най-малкото абсурдно, предвид заеманите от тях длъжности.

Продължението на темата очаквайте в програмата на Дарик