Районният прокуратур Гергана Мутафова и заместник директорът на ОД на МВР комисар Георги Георгиев
Районният прокуратур Гергана Мутафова и заместник директорът на ОД на МВР комисар Георги Георгиев / Искра Койчева, Дарик радио Пловдив
Прокуратура Полиция Пловдив Подмамили избягалия затворник, за да го заловят
92727
Прокуратура Полиция Пловдив Подмамили избягалия затворник, за да го заловят
  • Прокуратура Полиция Пловдив Подмамили избягалия затворник, за да го заловят
Избягалият в Пловдив затворник е заловен с хитрост, стана ясно от нарочна пресконференция на Прокуратурата и Полицията в Пловдив. Тома Ендрев избяга на 21 февруари от Затвора в града под тепетата и беше заловен вчера.

Той е живял при своя приятел Мариян Пенев, който наскоро излязъл от затвора, съобщи районният прокурор Гергана Мутафова. Местонахождението му не било ясно до събота, когато в Криминална полиция се получила информация къде се намира той.

Осъден за убийство избяга от пловдивския затвор
 
Пенев е подмамен да дойде пред болница в града, като му е обяснено, че приятелката му е болна. След като е пристигнал на мястото, рецидивистът е заловен и води полицията в квартирата си, където се е намирал Ендрев. При обиска в жилището, където под наем е живял Пенев, е намерено малко количество амфетамини, донесени от лишения от свобода затворник, каза още прокурор Мутафова. Установено е, че в апартамента Ендрев отива на 24 февруари, а на другия ден моли отново да преспи там.

Каква е най-вероятната причина за бягството на затворник в Пловдив?
 
Мариян Пенев се познава с Едрев от затвора, където многократно е излежавал присъди, последните две за грабеж при опасен рецидив.

Днес на Ендрев ще му бъде повдигнато обвинение за бягство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години, както и за количеството амфетамини, намерени в него. По данни на управата на затвора в Пловдив, той е бил многократно награждаван с отпуски за добро поведение.

Преди избягалият да бъде заловен, полицията е проверила над 15 адреса, включително и във Варна, заяви зам.-шефът на Областната дирекция на МВР Пловдив Георги Георгиев.

Хванаха убиеца, избягал от затвора в Пловдив

Тома Ендрев е излежавал 18 годишна присъда, образувана от две престъпления- за убийство и грабеж. Той е бил на общ режим като се е грижил за кучетата в Затвора. На 21 февруари Тома Ендрев е напуснал затворническото общежитие, където през деня е работил, и е бил засечен на Главната улица в Пловдив.
 
Следва наказание от началника на общежитието Грозев, за изпълнението на което Ендрев е трябвало да бъде приведен в основната сграда на затвора. В тъмната част на улицата между двете сгради мъжът успял да избяга. По време на конвоирането му,  надзирателят не му сложил белезници. Още същата вечер от затвора са уведомили Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  и Ендрев е бил обявен за издирване. 

Към момента се извършва и вътрешна проверка за допуснати нарушения на служителя на пловдивския затвор.