Момчиловци
Момчиловци / БГНЕС
За четвърта поредна година стартира Фестивалът на киселото мляко, в смолянското село Момчиловци. Официалното откриване на мероприятието е днес от 15:00 ч., в центъра на родопското село. Фестивалът има за цел да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, в съчетание с богатството на песенния и танцов фолклор, традиции и занаяти.

Гостите на Фестивала ще имат възможност да дегустират продуктите на производители на кисело мляко и сирена, които са насочили усилията си към запазване на традиционните методи за производство. Освен това, всеки посетил родопското село през трите дни на фестивала ще има възможност и да опита продукти, произведени по традиционни технологии и рецепти от домашни производители, като най-добрите майстори ще бъдат отличени със специални награди. На място всеки ще може да се запознае с различни рецепти за приготвяне на специалитети с кисело мляко, да се срещнат с билкари, гъбари и производители на сладка от горски плодове, мед и др.

Освен това гостите ще могат да се потопят в магията на родопската песен, инструментален и танцов фолклор, да видят майсторството на местните занаятчии, къто същевременно да разгледат интересни културни и исторически артефакти. Един от гвоздеите на празничната програма е избора на „Мис Родопи“, Кралицата на киселото мляко.